Crowdfunding

crowdfundingTraditioneel gezien gaan webwinkeliers naar de bank om een kredietaanvraag te doen, maar sinds 2010 de eerste crowdfunding-initiatieven zijn opgezet, wint deze financieringsvorm ook in Nederland aan populariteit. Adviesbureau Douw & Koren onderzocht dat er in 2016 voor meer dan 160 miljoen euro is geïnvesteerd in crowdfunding-projecten, wat ruim 30 miljoen euro meer is dan in 2015.

Nieuws over crowdfunding

Onze laatste nieuwsberichten over crowdfunding zijn:

Wat is crowdfunding precies?

Bij crowdfunding financiert het publiek het benodigde kapitaal via een online platform. Het idee erachter is dat veel mensen een klein bedrag investeren en dat deze investeringen bij elkaar genoeg geld opleveren om het volledig project te financieren. Een belangrijk verschil met financiering via de bank of een andere zakelijke geldschieter is dat er bij crowdfunding vaak een persoonlijk aspect bij komt kijken. Daarnaast wordt het regelmatig ingezet door ondernemers die het fijn vinden om (potentiële) klanten alvast bij hun concept te betrekken.

Voor- en nadelen

Zowel startende ondernemers als gevestigde spelers kiezen steeds vaker voor crowdfunding als alternatieve manier van financiering. Naast het vergaren van geld kun je het inzetten om te testen hoe andere mensen reageren op jouw idee.

Trek je relatief eenvoudig investeerders, dan kun je ervan uitgaan dat er interesse is voor jouw bedrijf of project. Ook is de kans groot dat de investeerders jouw bedrijfsvoering kritisch volgen en je voorzien van feedback. Afhankelijk van je eigen voorkeuren, kan dit zowel een voor- als een nadeel zijn. En net als dat banken lang niet elke kredietaanvraag goedkeuren, kunnen ook crowdfunding-platformen plannen afwijzen.

Crowdfunding binnen ecommerce

In Nederland zijn er begin 2017 een kleine honderd crowdfunding-platformen geteld maar inmiddels is er een consolidatieslag ingezet. Op Crowdfundmarkt.nl kun je een actueel overzicht vinden.

Binnen de ecommerce zijn Kapitaal op Maat en Geldvoorelkaar bekende sites. Welk platform voor jou het meest geschikt is, hangt voornamelijk af van de aard van je bedrijf of project en de doelstelling. Ben je bijvoorbeeld uitsluitend op zoek naar (start)krediet of wil je mensen ook mede-eigenaar maken? Verder is het goed om te weten dat sommige platformen het geld terugstorten naar de investeerders op het moment dat de doelstelling niet wordt gehaald.

Investeerders

Niet alleen ondernemers kiezen steeds vaker voor crowdfunding, ook investeerders raken steeds beter bekend met deze alternatieve manier van investeren. Dit komt onder meer door de laagdrempelige instap. Bij de meeste platformen kan er al vanaf enkele tientjes worden geïnvesteerd in een project. Verder kun je als investeerder zelf bepalen welke plannen je interessant vindt en heb je iets meer invloed op de tarieven en de voorwaarden van het project.