WordPress webshop maken

Je kunt zelf eenvoudig een WordPress-webshop bouwen. Het is een gebruiksvriendelijk en populair systeem voor het bouwen van websites. Met met enkele plugins biedt het ook alle functionaliteiten van een webwinkel. Bovendien is het relatief goedkoop.

Meer dan één op de drie websites draait op WordPress. Het is dus een erg populair systeem voor het maken van websites, waaronder webshops. Zo is ruim 30 procent gebouwd met WooCommerce, de webshop-toepassing van het platform. Is het geschikt voor jouw online winkel, en waar moet je dan op letten?

jouw wordpress-webshop maken met woocommerce of bigcommerce

Op zoek naar webwinkelsoftware? Kijk eens naar Wix.com, JouwWeb.nl of Shopify. Hiermee kun je gemakkelijk en snel zelf een webwinkel maken!

Zelf een WordPress-webshop maken

Veel starters kiezen voor een eigen WordPress-webshop, in de eerste plaats omdat het erg gebruiksvriendelijk is om hiermee zelf een webshop te maken. Het systeem biedt bijvoorbeeld allerlei gratis ontwerpen waardoor je snel een professioneel uitziende webwinkel hebt. Vervolgens kun je dit gemakkelijk naar wens aanpassen met het vertrouwde WordPress-dashboard. Je kunt hier eenvoudig producten toevoegen en de hele winkel beheren. Je hebt hiervoor geen programmeerkennis nodig.

Je kunt een bureau inschakelen, maar ook eenvoudig zelf een simpele webshop met WordPress maken.

Een laptop met daarop een winkelwagentje met tassenDaarnaast is het goedkoop. De software zelf is gratis, net als de eigen plugin WooCommerce. Als je de shop zelf maakt, ben je dus alleen geld kwijt aan een hostingpakket en transactiekosten voor betalingen in je online kassa. Eventueel komen hier kosten bij voor een websitebouwer of extra betaalde ontwerpen (premium thema’s) en uitbreidingen (plugins).

Tenslotte is een WordPress-webshop erg flexibel. Hoewel het gemakkelijk in het gebruik is, kun je het zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Programmeurs kunnen bijvoorbeeld in de code duiken als ze dat willen. En omdat de websitebouwer open source is, kun je eenvoudig meer functionaliteiten toevoegen. Om deze reden maken ook grotere webshops gebruik van het systeem.

WordPress of losse webwinkelsoftware?

Het systeem is begonnen als websitemaker voor blogs, maar je kunt tegenwoordig een professionele webshop maken met WordPress. Sterker nog: ruim drie op de tien webshops maakt er gebruik van. Het is ten eerste een goede keuze voor webshops met een kleiner assortiment met een beperkt aantal producten. Als je honderden of zelfs duizenden producten wilt verkopen is andere webwinkelsoftware hier vaak meer geschikt voor. In WordPress ben je dan veel tijd en geld kwijt aan extra plugins en onderhoud.

Ben je handig met thema’s en plugins? Dan kun je jouw template ook eenvoudig zelf maken.

Daarnaast moet je zelf aan de knoppen willen zitten. In WordPress heb je volledige vrijheid in hoe je je webshop wilt inrichten. Dit betekent ook dat er iets meer tijd in zit ten opzichte van sommige webwinkelsoftware, omdat hier veel elementen al zijn ingebouwd. Je zult ook zelf onderhoud en hosting moeten regelen, bijvoorbeeld. WordPress is erg gebruiksvriendelijk, maar misschien heb je geen behoefte aan zoveel keus. En als je voor elke vraag een designer moet inschakelen, is webwinkelsoftware waarschijnlijk voordeliger.

retailer die fysieke producten inpakt

Wat heb je nodig voor een WordPress-webwinkel?

Naast de meest recente versie van WordPress heb je als webwinkelier niet meer nodig dan een hostingpakket, een ecommerce-plugin en een betaaldienstverlener, ook wel een payment service provider (PSP) genoemd.

Hosting is niet veel meer dan een server om je website in de lucht te houden. Daarnaast is een ecommerce-plugin nodig om van een normale WordPress-website een webshop te maken. Vanzelfsprekend is de laatste bedoeld om betalingsverkeer te regelen.

Ecommerce-plugins: WooCommerce versus BigCommerce

Als je een ecommerce-plugin voor WordPress zoekt, is de keuze niet erg groot. De voornaamste aanbieders zijn WooCommerce en BigCommerce. Beide bieden veel website-ontwerpen om uit te kiezen. Verder zijn beide programma’s simpel in het gebruik, maar kun je zo nodig met de programmeercode aan de slag. Dit gezegd hebbende, zijn er ook een paar belangrijke verschillen tussen de twee.

BigCommerce

bigcommerceOm te beginnen is BigCommerce op zichzelf staande webwinkelsoftware met een plugin voor WordPress. Hierdoor heeft de software-aanbieder meer ingebouwde functies, zoals hosting, updates, beveiligingsmaatregelen en statistieken over bestellingen en klantgedrag. Ook leent het zich beter voor ondernemers met een groot assortiment (meer dan duizend producten).

Verder staat BigCommerce bekend om het makkelijk kunnen koppelen met andere verkoopkanalen, zoals sociale media en marktplaatsen. Ook zijn er koppelingen met platformen voor dropshipping. Hier staat wel een prijs tegenover: om de plugin te gebruiken, moet je een BigCommerce-abonnement kopen. Deze beginnen vanaf zo’n 26 euro per maand.

WooCommerce

woocommerceWooCommerce is de meest gebruikte WordPress webshop-plugin en een van de populairste toepassingen voor online verkopers. De software telt zo’n 80 miljoen gebruikers. Ter vergelijking: tegenhanger BigCommerce heeft rond de 100.000 gebruikers.

De WooCommerce-plugin is ook open source waardoor het erg flexibel is en zelf ook weer eindeloos veel aanvullende plugins heeft. Omdat er minder elementen zijn ingebouwd, kun je je webshop helemaal naar wens invullen. Woocommerce instellen is eenvoudig. Vaak maakt het deels gebruik van je bestaande WordPress thema en kun je al snel je eerste product toevoegen. Voor mensen die werkelijk in de code duiken geeft een WooCommerce-webshop meer vrijheid qua techniek en ontwerp. Dit betekent wel dat je er mogelijk iets meer tijd aan kwijt bent.

Tenslotte is deze oplossing gratis. Je bent wel geld kwijt aan hosting, want dit is niet inbegrepen. Let er ook op dat je misschien betaalde uitbreidingen wilt gebruiken. Heb je veel plugins en maatwerk nodig, of heb je een groot assortiment? Dan lopen de kosten van WooCommerce al gauw op.

Online betalingen regelen

online betalen in een checkoutAls je een ecommerce-oplossing hebt gekozen, is het tijd om een betaalprovider te regelen. Met een payment service provider (PSP) regel je de betaalmogelijkheden in je webshop. Ook voor betalingen heb je dus een WordPress-plugin nodig.

Aanbieder WooCommerce ondersteunt honderden betaalproviders, BigCommerce heeft er tientallen. Weet wel dat hier ook veel betalingsopties onder vallen die zich beter lenen voor, bijvoorbeeld, de Amerikaanse markt.

Een paar van de grootste betaalproviders in Nederland worden door beide aanbieders ondersteund, zoals Adyen, Klarna, Mollie en Bancontact. Wil je het Nederlandse Pay.nl gebruiken? Dan kun je alleen koppelen met WooCommerce.

Zoek je een psp met voldoende betaalopties, makkelijk te implementeren en zonder abonnementskosten? Mollie.com is een van de snelstgroeiende spelers in Europa.

vrouw die eigen shop wil maken met woocommerce

Hier moet je rekening mee houden

Een webwinkel maken in WordPress heeft veel voordelen. Toch zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. De eerste is de veiligheid van je website. Omdat klanten in jouw webshop moeten afrekenen, wil je natuurlijk dat dit veilig gebeurt. Zorg daarom dat je een SSL-certificaat voor beveiligde verbindingen hebt. Bij BigCommerce is dit inbegrepen, maar voor WooCommerce moet je het nog installeren. Een SSL-certificaat kan je meestal via je hostingpartij regelen. Zo niet, dan heb je een SSL-plugin nodig.

Daarnaast ben je hoofdzakelijk zelf verantwoordelijk voor onderhoud en mogelijke problemen in je online winkel. WordPress staat bekend om de simpele interface, maar het is alsnog mogelijk dat je er niet uitkomt. Je kunt een programmeur of websitebouwer inschakelen, maar dat kost geld.

Iets anders om op te letten is de laadtijd. Een trage website is het laatste dat je wilt en komt de prestatie van je webshop niet ten goede. Dit is met name van belang als je een groot assortiment hebt of veel plugins gebruikt. Vanaf de 500 producten wordt het daarom interessanter webwinkelsoftware te kiezen die hier volledig op is ingericht. Met minder producten kun je echter prima uit de voeten met de oplossingen van WooCommerce of Bigcommerce.