Webwinkel

WebwinkelEen webwinkel is een winkel op het internet. Ecommerce News schrijft vooral over deze winkels, maar daarnaast zijn er ook steeds meer winkeliers uit de winkelstraat die hun geluk online beproeven, leveranciers die online gaan verkopen, en pioniers die succes hebben op veilingsites en marktplaatsen. Op deze pagina gaan we specifiek in op nieuws of ervaringen van een webwinkel, ook wel webshop genoemd.

Nieuws

Onze laatste nieuwsberichten over specifieke webshops:

Wat is een webwinkel?

Een webwinkel is een website waarop voornamelijk artikelen worden verkocht. Denk aan sites waarop speelgoed, kleding of elektronica wordt verkocht. Deze sites concurreren direct met de winkels die we kennen uit de winkelstraten in steden, en vallen net als die winkels onder de detailhandel-branche. Er zijn veel overeenkomsten maar ook grote verschillen. Zowel op het gebied van marketing, logistiek als op het financiële vlak.

Daarnaast gaat ecommerce wel verder dan puur de webshop zelf. Zo worden naast artikelen online ook veel reizen, diensten of beleggingsopties verkocht. Die vallen ook onder ecommerce, maar de sites die dit aanbieden worden meestal niet omschreven als webwinkel of webshop. Op deze site schrijven we wel ook regelmatig over die andere vormen van ecommerce. Wij hebben deze pagina in het leven geroepen om specifiek nieuws gericht op één bepaalde webwinkel, bij elkaar te kunnen bundelen.

et lanceren van een webwinkel wordt steeds makkelijker. Toch blijft het voor veel webwinkeliers lastig om hun plek in de markt te veroveren. Hier vind je tips, nieuwtjes en interviews die je verder helpen.

Soorten webwinkels

Onder de vele tienduizenden webwinkels die ons land rijk is, vind je een grote variëteit aan ondernemingen. Grofweg kun je deze webshops onderverdelen in drie hoofdstromingen: warenhuizen, nicheshops en longtail-spelers. Waar nicheshops zich richten op een specifiek stuk van de markt of zelfs op één product, draait het bij longtail-spelers juist om het bieden van een breed en gevarieerd aanbod.

Bij Ecommerce News interviewen we ondernemers uit alle drie deze stromingen. We zoeken zowel de gevestigde spelers als startende webwinkeliers op die (vooralsnog) ondernemen vanuit een garagebox of zolderkamer. Naast de oprichting van nieuwe webwinkels schrijven we over de uitdagingen, mijlpalen en ingrijpende momenten als een overname of faillissement.

Uitdagingen voor webwinkeliers

Een webwinkel biedt veel kansen. Vooral voor degenen die tussen de tienduizenden webshops toch een gat in de markt weten te ontdekken. Dit neemt niet weg dat een shop voor velen geen vetpot is. Om de onderneming écht succesvol te maken, moet je veel tijd en geld investeren.

Om je webwinkel écht succesvol te maken, moet je veel tijd en geld investeren.

Er komt veel kijken bij het lanceren van je eigen webshop. De webwinkel, de marketing, de logistiek, de klantenservice en het financiële plaatje, het zijn zomaar wat onderdelen waar webwinkeliers dagelijks mee te maken hebben. Naast het feit dat de grote verscheidenheid aan taken de functie heel divers maakt, kan het ook (net iets te) uitdagend zijn. En misschien een tikkeltje eenzaam, want zeker in het begin opereren veel webwinkeliers alleen.

Een eenzaam bestaan of absolute vrijheid?

Het geringe contact met klanten of collega’s kan natuurlijk ook een pluspunt zijn. Zo hoef jij op maandagochtend niet een half uur te reserveren voor collega’s of medewerkers die willen vertellen over hun weekend. In een webwinkel hoef je dit soort toneelstukjes gelukkig niet meer te houden. De klant beslist zelf maar of iets hem of haar staat, jij kunt je ongemeende complimenten lekker voor je houden. En waar klanten in een fysieke winkel weinig nodig hebben om ongevraagd flauwe opmerkingen te maken, is de kans bijzonder klein dat ze de telefoon pakken om jou te vervelen met oneliners.

Webwinkeliers die meer contact met de klant willen, experimenteren vaak met een pop-upstore.

Mis je (na verloop van tijd) het contact met collega-ondernemers of ben je gewoon benieuwd hoe zij bepaalde dingen aanpakken, dan zijn er inmiddels talloze (net)werkinitiatieven waarbij je je kunt aansluiten. Naast de diverse open coffees, seminars en andere netwerkbijeenkomsten zijn er ook steeds meer flexplekken waar je sporadisch of permanent een werkplek kunt huren. Webwinkeliers die juist meer contact met de eindklant willen, kunnen onder meer experimenteren met een pop-upstore.

Zelf doen of uitbesteden?

Een voordeel, en tegelijkertijd een valkuil, is dat je als webwinkelier in principe alles zelf kunt doen. Afgezien van dat het eenzaam kan zijn, is het ook niet vanzelfsprekend dat je overal goed in bent. Tijdens onze gesprekken met webwinkeliers komt dan ook regelmatig naar voren dat ze te lang hebben gewacht met het uitbesteden van zaken als de logistiek en de marketing of het aannemen van medewerkers.

Webwinkeliers wachten vaak te lang met het uitbesteden van bedrijfsprocessen.

Ook het tonen van lef loopt als een rode draad door veel ondernemersverhalen. “Garanties zijn er alleen voor de klant. Als ondernemer moet je vooral dingen uitproberen”, vatte de eigenaresse van Guts & Gusto eens samen. Bovendien: als je niet durf te falen, kun je volgens haar ook niet groeien. In haar geval pakte het goed uit, maar het nemen van (te veel) risico’s kan ook een faillissement of een stille dood van de webwinkel betekenen.

Webwinkels in Nederland

In ons land zijn er zo’n 80.000 webwinkels. De impact van Ecommerce in Nederland wordt steeds groter. Om te beginnen leveren al deze bedrijven enorm veel banen op. Daarnaast worden ze een steeds belangrijker onderdeel van de detailhandel. Webwinkels zelf hebben miljarden euro’s omzet en hebben daarnaast een grote invloed op de logistiek en media-sector, en dus de Nederlandse economie.

De ecommerce is nog een relatief jonge sector. Een groot deel van de branche bestaat dankzij spelers die nog maar enkele jaren zijn ingeschreven bij de KvK. Ecommerce News heeft een voorkeur voor de jongste spelers en interviewt ook regelmatig kleine zolderkamerondernemers of ondernemers die in een garagebox beginnen. Wel schrijven we ook over mooie ontwikkelingen van bestaande namen. Vaak ter inspiratie, maar soms uit noodzaak. Want nog altijd starten er jaarlijks duizenden nieuwe webwinkeliers met een eigen webshop. Al is het minder makkelijk dan het lijkt. Naast de start van een webshop, schrijven we ook vaak over de groei of ingrijpende momenten als een verhuizing, overname of einde van een webshop.

Webwinkel beginnen?

Een eigen webwinkel beginnen is niet meer wat het is geweest. Waren er een jaartje of tien geleden nog allerlei leuke nichemarkten te vinden, tegenwoordig lijkt online alles wel te koop. De grote spelers trekken steeds meer marktaandeel naar zich toe. Ecommerce News is altijd op zoek naar nieuwe spannende toetreders, maar die blijken steeds lastiger te vinden. Nieuwe starters onderschatten veelvuldig de concurrentie en bestaande spelers innoveren en investeren hard door.

Webwinkel verhuizen

Heb je een webwinkel maar ben je ontevreden over de prestaties? Dan kun je ervoor kiezen om deze te verhuizen. Bijvoorbeeld door te wisselen van webwinkelsoftware, hosting of door zelfs fysiek te wisselen van magazijnlocatie. Al is dat vaak een grote stap en komt daar veel bij kijken. Of het nu om een online verhuizing, of fysieke verplaatsing gaat.

Webshopovername

Lijkt het verhuizen van een webshop al een grote stap, bij een webwinkel kopen of juist het verkopen van een webshop komt er ook nog eens veel kijken in verband met papierwerk bij een PSP, waardebepaling en de kennisoverdracht. Ecommerce News interviewt regelmatig spelers die een overname hebben meegemaakt om te ontdekken wat daar nu zoal bij komt kijken.