Startup

Startups in de ecommerceBinnen de ecommerce worden dagelijks talloze nieuwe bedrijven gelanceerd, die vaak worden aangeduid als startup. Op deze pagina krijg je een kijkje in de wereld van de startups: wie zijn deze nieuwkomers, hoe veroveren ze de wereld en hoe financieren ze hun plannen?

Nieuws over startups

Onze laatste nieuwsberichten over startups zijn:

Kenmerken van een startup

Hoewel een recente oprichting een belangrijke voorwaarde is, is het niet het enige kenmerk van een startup. Een startup is namelijk meer dan alleen een ambitieus, nieuw bedrijf. Exacte definities zijn er niet, maar experts zijn het er wel over eens dat de onderneming een vernieuwend idee op de markt brengt, schaalbaar is en de potentie heeft om uit te groeien tot een speler van formaat.

In de ecommerce zijn deze kenmerken vaak volop aanwezig en de branche kent dus ook veel startups. Daarnaast groeien deze bedrijven vaak over landsgrenzen en halen ze opvallend vaak kapitaal op bij investeerders, crowdfunding of andere financiers. Een vereiste is dat niet, maar startups moeten wel snel kunnen groeien en financiering kan daarbij een grote rol spelen. Zodra een startup naar de beurs gaat of zo winstgevend wordt dat er geen financiering meer nodig is, spreekt men vaak van een scale-up. Bekende voorbeelden in de ecommerce zijn bijvoorbeeld Adyen, Thuisbezorgd.nl of Coolblue.

Nederland kent enkele mooie voorbeelden van scale-ups, maar gezien het grote aantal startups is dit wel een klein percentage. Dat slechts een klein deel van de startups weet uit te groeien tot een scale-up komt niet alleen door een gebrek aan financiële middelen. In veel gevallen is de vraag naar een bepaald product of een zekere dienst simpelweg te klein om die volgende stap te kunnen zetten.

Awards voor de beste nieuwkomers

In Nederland zetten we innovatieve bedrijven graag in het zonnetje. Niet alleen bij platformen als de onze, maar ook tijdens prijzenshows zoals de Shopping Awards. Zo is de Beste Starter Award een felbegeerde prijs voor startende ecommerce-bedrijven in ons land. Hoewel de genomineerden geen startups hoeven te zijn, bewijzen de winnaars als Picnic, Beerwulf en Otrium wel dat een disruptief en schaalbaar bedrijfsmodel een grote toegevoegde waarde heeft.