Magento

MagentoIn 2008 werd Magento 1.0 gelanceerd. Begin 2010 investeerde eBay 22,5 miljoen dollar in het bedrijf en kreeg hiervoor 49% van Magento in handen. In de jaren daarna wist de Amerikaanse webwinkelsoftware uit te groeien tot één van de populairste open source-systemen ter wereld. Zowel kleine tot middelgrote shops als heel grote webwinkels maken er gebruik van. In Nederland is het bedrijf, zeker in het midden- tot topsegment, marktleider op het gebied van webwinkelsoftware.

Mogelijkheden

Magento is webwinkelsoftware en heeft zowel een gratis als een betaalde versie. Magento Open Source is voor iedereen kosteloos te downloaden. Omdat het open source is, ben je vrij om aanpassingen in de code aan te brengen. Bij deze editie kun je gebruikmaken van diverse extensies, zowel gratis als betaald, waarmee je je webwinkel naar eigen inzicht kunt aanpassen. Magento Commerce is de betaalde versie op licentiebasis. Technisch gezien is de basis hetzelfde, maar voor de licentie krijg je extra modules die de functionaliteiten flink uitbreiden. Ook krijg je, in tegenstelling tot bij de Open Source-editie, garanties en support. Goedkoop is het echter niet, aan de licentie hangt een prijskaartje van zo’n twaalfduizend euro per jaar.

Magento community

Magento staat niet alleen bekend om de software, maar ook vanwege de levendige community. Overal ter wereld worden er met enige regelmaat evenementen georganiseerd, waarvan Meet Magento er één is. Daarnaast vinden er, in diverse steden, op gezette momenten Magento User Groups plaats waarbij er gediscussieerd worden over het wel en wee van de software.

Ervaringen gebruikers

Eind 2015 verscheen de compleet vernieuwde webwinkelsoftware Magento 2. Een fijne ontwikkeling voor menigeen, want de software stond erom bekend niet eenvoudig programmeerbaar te zijn. Ook de kans op conflicten is sinds de wijziging kleiner geworden. Het nieuwe platform is ontwikkeld vanuit de omnichannel-gedachte, waarbij een ideale shopervaring van de bezoeker centraal staat. Magento-gebruikers zijn veelal tevreden over de vele functionaliteiten en de goede zoekmachineoptimalisatie. Een eventueel nadeel is dat het een relatief zwaar pakket is, waardoor de site snel traag kan worden als je probeert te besparen op hosting.

Shopware aast op Magento-overstappers

Shopware aast op Magento-overstappers

Shopware – een Duitse aanbieder van webwinkelsoftware – probeerde in ons land al steeds meer voet aan de grond te krijgen. Maar sinds Adobe heeft aangekondigd dat het in juni stopt met de ondersteuning van Magento 1 zet het nog een tandje bij. Niet geheel toevallig was de webinar dinsdagmiddag gericht op webwinkeliers die moeten overstappen van Magento 1.

Verder lezen

Magento Live Europe komt naar Nederland

Magento Live Europe komt naar Nederland

Tijdens Magento Live Europe komen Magento-enthousiastelingen samen om kennis te delen en bij te praten over de laatste softwareontwikkelingen. Dit jaar wordt het event in Amsterdam georganiseerd. Naar verwachting komen op 22 en 23 oktober ruim vijfduizend mensen uit zo'n vijftig landen bijeen in de RAI.

Verder lezen

Bol.com komt met Magento 2-module

Bol.com komt met Magento 2-module

Bol.com is bezig met een Magento 2-module, waarmee hun verkoopaccount gemakkelijk gekoppeld kan worden aan een Magento-webwinkel. Hierdoor is het voor dergelijke webwinkeliers een stuk eenvoudiger om hun producten aan te bieden op het platform van Bol. Bestellingen behandelen, voorraad beheren en prijzen invoeren gaan dan vanuit één verkoopsysteem.

Verder lezen

Magento verkocht aan Adobe

Magento verkocht aan Adobe

De populaire webwinkelsoftware Magento is verkocht aan Adobe. De software wordt daar onderdeel van de Experience Cloud. Met de toch vrij onverwachte overname wil Adobe de strijd aangaan met concurrenten als Salesforce, IBM en Oracle, die al ecommerce-software in huis hebben. Met de overname is een bedrag van 1,68 miljard dollar gemoeid.

Verder lezen

Kan Magento nog iets voor het mkb betekenen?

Kan Magento nog iets voor het mkb betekenen?

Lange tijd was Magento heer en meester qua webwinkelsoftware. Natuurlijk waren er sterke alternatieven en was de software technisch ingewikkeld, belastend voor de hosting en omslachtig om mee te werken. Maar de mogelijkheden waren eindeloos en de software werd breed gedragen. Maar kunnen we dat nog wel zeggen over diens opvolger, Magento 2?

Verder lezen

Winnaars Meet Magento Awards 2017 bekend

Winnaars Meet Magento Awards 2017 bekend

Gisteren werd het ecommerce-event Meet Magento Nederland georganiseerd en tijdens die dag werden ook de Meet Magento Awards uitgereikt. Grote winnaar werd het digitale bureau We Provide, dat twee awards won met haar project voor muurbeugelfabrikant Vogel's.

Verder lezen

Magento Imagine vol internationale inspiratie

Magento Imagine vol internationale inspiratie

Begin deze maand vond in Las Vegas Magento Imagine plaats. Deze internationale gebeurtenis is zes jaar geleden opgericht met als ultieme doel om het internationale retail-speelveld met elkaar te verbinden. Vanuit Nederland waren er dan ook verschillende partijen aanwezig. Wij gingen in gesprek met Byte, MediaCT en JMango360 om te horen wat zij zoal hadden meegekregen van dit grootschalige Magento-evenement.

Verder lezen

Magento-bouwer Jaagers gaat op in TWC Holding

Magento-bouwer Jaagers gaat op in TWC Holding

Het Nijmeegse ecommerce-bedrijf Jaagers, dat zich heeft gespecialiseerd in het ontwikkelen van Magento-shops, is overgenomen door TWC Holding. Dit moederbedrijf van The Webcare Company heeft daarnaast ook het online marketingbureau Tribal uit Den Bosch overgenomen.

Verder lezen

‘Magento 2-migratie kan nog jaren duren’

‘Magento 2-migratie kan nog jaren duren’

Afgelopen vrijdag organiseerden Magento, Dutchento en Yireo hét Magento 2-event. Zo'n tweehonderd ontwikkelaars, technische mensen en uiteraard retailers verzamelden zich in Utrecht om te zien hoe de software er nu voorstaat. In het kort: de software is sterk vernieuwd, inmiddels ook stabiel en de eerste webshops zijn live. Is het dan nu tijd voor de langverwachte Magento 2-migratie?

Verder lezen

20% top retailers gebruikt Magento

20% top retailers gebruikt Magento

Net iets meer dan twintig procent van de duizend grootste Amerikaanse webwinkels wordt gerund met Magento. In een jaar tijd groeide het aandeel Magento-gebruikers in de Internet Retailer Top 1000 uit tot 202 en liet het daarmee concurrenten als Oracle (87) en Demandware (70) ver achter zich.

Verder lezen

Magento 2, is het de overstap waard?

Magento 2, is het de overstap waard?

Magento 2 verscheen vorig jaar november en is bezig met een langzame opmars. De webwinkelsoftware is compleet vernieuwd en lost gelijk een tal van problemen met Magento 1 op. Maar is het al handig om over te stappen naar Magento 2?

Verder lezen