Niches in de ecommerce

Niches in de ecommerceNiches zijn enorm belangrijk voor de ecommerce. Vrijwel alles wordt online goed verkocht, maar grote spelers domineren productgroepen als kleding, electronica of speelgoed. Om te zorgen dat die je niet wegconcurreren is het belangrijk om een goede niche qua doelgroep of product te hebben. Gelukkig zijn er niches genoeg!

Nieuws over niche(-spelers)

Onze laatste nieuwsberichten over ecommerce niches zijn:

Wat is een niche?

Een niche, voluit nichemarkt genoemd, is een deel van de markt dat buiten de massa blijft of waarmee je je door een unieke doelgroep kunt onderscheiden van de grote warenhuizen. Ook binnen segmenten als kleding, sieraden, planten of woonaccessoires zijn er voldoende niches te vinden waarin jij nog een succesvolle webwinkel kunt starten.

Zo zal een webwinkel in speelgoed al snel veel concurrentie ervaren van een groot warenhuis als Bol.com of Amazon, maar een speler die alleen houten speelgoed verkoopt dat in Nederland is gemaakt bevindt zich in een nichemarkt die (nog) niet gedomineerd wordt door de grote spelers.

Weet je al waarin je een webwinkel beginnen gaat? Of zoek je een leverancier of groothandel? Lees ook het inschrijven bij de KvK en de regels rond belasting.

Waarom zijn niches zo belangrijk in de ecommerce?

In Nederland zijn er een klein aantal warenhuizen, marktleiders of omnichannel-spelers actief. Vrijwel alle andere tienduizenden webwinkels kun je scharen onder nichespelers. Ze zijn gespecialiseerd in een specifieke doelgroep of productgroep en bieden daarin een aanbod dat voor grote warenhuizen onvoldoende interessant is om serieus aandacht aan te kunnen schenken.

Niches zijn markten die te klein zijn voor grote spelers om voldoende aandacht aan te besteden.

Niches zijn vaak markten die net te klein zijn voor grote spelers om voldoende aandacht en tijd aan te kunnen besteden. Hierdoor lijken ze minder belangrijk dan gangbare productgroepen. Maar in tegenstelling tot het kleine aantal productgroepen dat echt generiek is, zijn er eindeloos veel niches denkbaar. Niches zelf zijn meestal klein, maar bij elkaar zijn niches online goed voor miljarden bestellingen.

Waarom zijn niche-spelers zo succesvol online?

Fysieke winkels hebben maar een beperkte ruimte, waardoor de omloopsnelheid van alle aanwezige producten hoog moet zijn. Online is die noodzaak veel kleiner. Natuurlijk nemen nicheproducten ruimte in magazijnen in. Maar die zijn enorm en dankzij dropshipping kan een magazijn ook overal ter wereld staan. Hierdoor is het aanbod van niches theoretisch onbeperkt.

Er zijn eindeloos veel niches te bedenken en het aanbod van nichemarkten is theoretisch onbeperkt.

Door de haast niet te stoppen ontwikkelingen van grote ecommerce-spelers als Amazon, Bol.com, Wehkamp en Coolblue is het beginnen van een algemene webwinkel haast niet meer te doen. Veel, vaak kleinere, webwinkels voelen zich dan ook genoodzaakt om zich op één (meer specifieke) productgroep te focussen. Deze strategie zorgt ervoor dat ze niet de hete adem van de eerder genoemde giganten in hun nek voelen, maar dat ze zich hierdoor ook meer kunnen richten op expertise en service.

Welke niches zijn interessant om nu een webshop in te beginnen?

niches voor je webshop
Je kunt bijvoorbeeld enkel speelgoedsoldaatjes gaan verkopen.

Als je het aan ons vraagt kun je online zo’n beetje alles wel bestellen. Alle niches lijken daarmee wel bezet, toch komen we nog regelmatig leuke nieuwkomers tegen. Zo nu en dan publiceren we daar ook over. Zo schreven we in 2012 over hooimarkt, waar je online hooi kunt kopen, en 2015 over een webshop waarin je stoma-ondergoed kan bestellen. In 2010 had de firma P. van Wijk & Zoon zelfs een Europese primeur toen ze een webshop lanceerden voor grafkisten.

Die kon je eerder nog niet online kopen. Ze boden gelijk een grote keuze en zelfs bij unieke wensen was het in 2010 al mogelijk dat de kist de volgende dag geleverd wordt. Daarmee zijn deze niches in theorie dus bezet. In de praktijk zijn er in elke markt wel kansen voor meer dan één speler en als het aantal webshops in een specifieke markt verder groeit is er in die productgroep vaak weer een markt voor een nieuwe niche.

Door je te richten op een van de vele niches in de ecommerce, kun je op dat gebied een online expert worden. Besluit je bijvoorbeeld om alleen maar dierbenodigdheden te verkopen, dan hoef je je niet druk te maken om andere productcategorieën, maar zorg je ervoor dat je alles weet over deze niche, zodat de (potentiële) concurrentie het nakijken heeft.