Feestdagen

feestdagenSinterklaas, Valentijnsdag, Carnaval, Moederdag, Vaderdag, het WK Voetbal, de Olympische Spelen, Black Friday, Cyber Monday, Kerstmis… Stuk voor stuk zijn deze feestdagen of evenementen uitgelezen mogelijkheden om je webwinkel nog eens extra onder de aandacht te brengen door middel van leuke acties. Lees hier wat je allemaal kunt doen met zo’n feestdag of wat anderen zoal hebben gedaan.

Nieuws over feestdagen

Onze laatste nieuwsberichten over feestdagen en ecommerce zijn:

Voorbereiden op feestdagendrukte

Voordat je je assortiment in de spotlights zet, is het aan te raden om je goed voor te bereiden op de extra drukte. Kan de website een veelvoud aan bezoekers aan, heb je genoeg werkkapitaal tot je beschikking om een grotere voorraad te financieren en ben je voldoende ingespeeld op de mobiele shopper? En is de webshop eigenlijk nog wel goed beveiligd? Het laatste wat je wilt is dat internetcriminelen ongewenste code achterlaten of aan de haal gaan met jouw klant- en betaaldata. Een extra veiligheidscheck is een kleine moeite, maar kan een boel ellende voorkomen.

Extra orders en personeel

Hoe meer online shoppen is ingeburgerd, des te meer er door het grote publiek van je wordt verwacht. Nu is de gemiddelde consument al niet zo begripvol indien de afhandeling van een order wat langer op zich laat wachten dan voorspeld, tijdens speciale gelegenheden wil je hen al helemaal niet teleurstellen. Bovendien is een slechte review zo geschreven. Vergeet dus niet om (tijdig) voldoende mankracht in te zetten om de extra bestellingen (en de bijbehorende retouren) te kunnen verwerken. Het genereren van een recordwinst tijdens de feestdagen is natuurlijk leuk, maar uiteindelijk heb je meer aan tevreden klanten die nog eens terugkomen.

Populariteit koopjesfestijnen

De drukte tijdens de feestdagen neemt de afgelopen jaren alleen maar toe. Het uit Amerika overgewaaide Black Friday en Black Week (de week voor Black Friday) leidde in 2022 nog tot online recordverkopen in ons land. Op de maandag stegen de online verkopen volgens Klarna met 40 procent, in vergelijking met dezelfde dag een jaar eerder. Volgens Mollie stegen de omzetvolumes tijdens die gehele week met 13.6 procent, ten opzichte van een jaar eerder.

Consumenten bereiden zich voor op een koopjesfestijn.

Op Black Friday zelf was de stijging 28 procent. Het aantal credicardtransacties nam ook toe, met 13 procent. Op de maandag na Black Friday steeg het verkoopvolume van klanten van Mollie met 18.8 procent (in vergelijking met Cyber Monday in 2021). Deze koopjesdag groeide in verkoopvolume dus nog harder dan Black Friday zelf.