Vakantie, wat doe je met je webwinkel?

De zomer heeft nu officieel zijn intrede gedaan en de scholen gaan binnenkort weer op vakantie: de hoogste tijd om ook jouw vakantie eens te gaan plannen. Maar hoe doe je dat als webwinkelier, neem je de hele webwinkel mee op vakantie, gooi je hem dicht of laat je iemand anders de zaken waarnemen?

Ook als webwinkelier heb je recht op je welverdiende vakantie. Een paar weekjes per jaar even lekker uitrusten met een cocktail in de hand en een goed boek. Maar ja, het bordje ‘gesloten’ aan de deur ken je als webwinkelier niet, het internet is een 24-uurs markt waar klanten altijd binnen kunnen lopen.

Toch draaien veel webwinkeliers het spreekwoordelijke bordje om en gooien hun webwinkel tijdens de vakantie ‘op slot’. Ze melden op de website de data waartussen ze niet aanwezig zullen zijn en beloven bestellingen na terugkomst te verwerken. Gewoon de boel de boel laten dus en hopen dat klanten niet afhaken en overstappen naar de concurrent.

Wat dat is het gevaar natuurlijk. Het grote voordeel van online shoppen is wel dat je op ieder moment van de dag kan kopen, en je de deur niet uit hoeft om binnen enkele dagen iets in huis te hebben. Dat voordeel valt weg als klanten twee weken of meer moeten wachten tot hun bestelling verstuurd wordt, in de tussentijd fietsen ze immers wel even naar de stad om het product meteen in bezit te hebben, of bestellen ze het gewoon bij de concurrent.

UItbesteden dan? Als je je eventuele werknemers goed geïnformeerd achterlaat kunnen zij de toko wel even runnen, of je schakelt een vriend, partner of familielid in om je rollen zo lang over te nemen. Voor noodgevallen blijf je bereikbaar en je webwinkel hoeft in ieder geval niet op slot. Maar loopt het allemaal wel vlekkeloos zo, of is de hoeveelheid klanten met klachten na terugkomst niet te overzien omdat het zonder je aanwezigheid allemaal in het honderd liep? Dan had je de webwinkel namelijk nog beter dicht kunnen gooien.

En dan is er nog de optie wel op vakantie, niet stoppen met werken. De laptop gaat mee, bestellingen behandel je zelf, alleen het versturen van de bestelling zul je uit moeten besteden. Sommige webwinkeliers gaan zelfs op vakantie in eigen land en maken eem aantal maal in de vakantie een tripje naar het magazijn en het postkantoor. Maar is dat nu echt vakantie?

De perfecte oplossing lijkt niet te bestaan, al ligt hij naar ons idee ergens tussen de winkel dichtgooien en werken tijdens de vakantie. Het geheim zit hem waarschijnlijk toch in uitbesteden, en dan bedoelen we ook goed uitbesteden. Als je professionele partijen in de hand neemt om de fulfillment van je webwinkel te vervullen, partijen waar je buiten je vakantie misschien ook wel eens mee werkt, en zorgt dat het hele mechanisme soepeltjes loopt kan er niet veel misgaan. En zit jij lekker van je rust te genieten terwijl je webwinkel op volle toeren draait. 

Het nadeel is dat goede fulfillment duur is, en de kosten van je vakantie zo dus aardig op kunnen lopen. Vooral voor kleinere webwinkels is fulfillment vaak moeilijk te betalen. Maar vergeet niet dat de winkel dichtgooien je ook wat kost. Namelijk een heel aantal bestellingen en waarschijnljk ook wat klanten, een prijs die je waarschijnlijk nog duurder komt te staan.

Hoe los jij het op? Laat je de boel de boel of regel je het tot in de puntjes? Of ga je gewoon maar niet op vakantie? We horen het graag!      

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten