Wanneer verdien je geld als webwinkelier?

wanneer verdien je geld als webwinkelier?Het mag duidelijk zijn dat je eerst moet zaaien voor je gaat oogsten. Maar als je al een tijdje zaait wanneer is het dan verantwoord om een keertje niet je hele maandomzet weer in de webwinkel te investeren? Wanneer mag je als webwinkelier eigenlijk zelf geld gaan verdienen en welk inkomen is dan normaal?

Als je een rondje doet in de branche over wat je aan het einde van de maand overhoudt als webwinkelier word je er niet blij van. Ecommerce als geheel doet het nog goed maar het blijkt vooral die top100 die het marktaandeel naar zich toetrekt. En ook die webwinkels houden niet elke maand evenveel over want om in de top100 te zitten moet je investeren. Elke dag moet het even beter.

En beter kost geld. Zelfs voor de succesvolle jongens en meisjes! Klantenservice is niet goed genoeg, je moet ze echt blij maken! Mooie productfoto’s? We willen meer. Filmpjes, 3d-fotografie, met en zonder modellen en het liefst zelfs foto’s van klanten. En ben je dan eindelijk de grootste in je segment? Dan verover je toch gewoon ook de Duitse markt? Reden genoeg om die zuurverdiende centjes gelijk weer uit te geven aan extra ontwikkelingen, optimalisatierondes of marketing, want ecommerce staat nog in de kinderschoenen dus stilstaan is achteruitgaan!

Mag je dan nooit zelf wat geld verdienen als webwinkelier? Vandaag toevallig kwamen we dit blog van de CEO van Hootsuite tegen waarin hij als startup het ook zichzelf afvraagt. Als je webwinkel hard groeiende is en je misschien zelfs binnenkort wel een banklening of investeerder wilt aantrekken is het een gek idee om als zelfbenoemde CEO duizenden euro’s naar je privébankrekening te sluizen. Het lijkt dan politiek correcter om elke zuurverdiende euro direct weer in het bedrijf te steken. Maar dat is maar tot op zekere hoogte, natuurlijk…

Doorslaan is nou ook weer niet nodig
Want als je de eerste twee jaar bent doorgekomen en je bedrijf serieus winstgevend is, is het geen schande om als ondernemer ook jezelf wat uit te keren. In de startperiode wordt er geen geld verdiend en is het netjes om zuinig te zijn maar zodra jij personeel aanneemt, beslissingen van grote bedragen maakt en je bedrijf een mooie marge begint te maken is het ook een teken van realisme als je tegen die tijd een normaal CEO-salaris aan jezelf toekent. Investeerders vinden dit in veel gevallen zelfs juist een pre! Het geeft aan dat je als ondernemer niet alleen een passie hebt voor je werk maar ook het economische plaatje begrijpt. Het gaat óók om de pegels!

Hoeveel is normaal?
Het bedrag is gelijk aan wat het bedrijf echt kan missen, daar is dus geen eenduidig antwoord op te geven. Maar een (toezichthoudende) 37-jarige winkelier in een stenen winkel verdient volgens de Loonwijzer gemiddeld zo’n 2274 euro per maand, dat is met vakantiegeld en extra’s zo’n dertigduizend euro per jaar. Al is dat vaak een mbo-functie en zul jij in de ecommerce je vooral met hbo-opgeleiden omringen? De Belastingdienst is minder zuinig met zijn indicatie. Gemiddeld moet een CEO van een besloten vennootschap zichzelf 44.000 per jaar uitkeren. Nog geen bv maar een eenmanszaak? Je bent dan niets verplicht maar de fiscus geeft bij de bv ook aan dat je loon eigenlijk toch wel gelijk moet zijn aan de meestverdienende medewerker. Als je dus net een nieuwe systeembeheerder of online marketeer hebt aangenomen is dit voor jou misschien ook het moment om (financieel) te gaan genieten van het reeds opgebouwde succes.

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten