Adyen

Payment service provider AdyenAdyen is een populaire Nederlandse payment service provider. Het koppelt online en offline betaalmogelijkheden aan webshops en andere bedrijven.

Nieuws over Adyen

Onze laatste nieuwsberichten over Adyen zijn:

Ontstaan Adyen

Adyen is een Nederlandse PSP die internationaal actief is. Het bedrijf werd in 2006 opgericht door Pieter van der Does, Joost en Arnout Schuijff. De naam ‘Adyen’ komt uit het Surinaams en betekent ‘opnieuw beginnen’. De drie heren hadden namelijk al ervaring in de online betaalwereld; ze waren betrokken bij de oprichting van Bibit, het eerste online betalingssysteem ter wereld, dat vijf jaar na oprichting verkocht werd aan de Royal Bank of Scotland.

Adyen wist al snel een grote klant aan zich te binden: Groupon.

Adyen’s grote klanten

Adyen is een payment service provider, en verwerkt dus online betalingen voor bedrijven. Drie jaar nadat het bedrijf begon had het al een heel grote klant aan zich weten te binden: Groupon. Die samenwerking kwam doordat Adyen al betalingspartner was van een bedrijf dat door Groupon werd overgenomen. De couponsite koos er uiteindelijk voor om maar helemaal met Adyen te gaan werken. Daarna volgden andere grote klanten als Spotify, Facebook, Netflix en Airbnb.

Adyen groeit hard

In de loop der jaren weet Adyen heel wat geld op te halen bij investeerders, waardoor hun marktwaarde wordt geschat op meer dan 1,2 miljard euro. In 2014 werd Adyen de eerste Nederlandse unicorn. In datzelfde jaar droeg de PSP ook de titel van snelst groeiende bedrijf van Nederland.

In 2014 was Adyen nog het snelst groeiende bedrijf van Nederland.

In april 2017 kreeg Adyen een bankvergunning. Niet per se om zich op de consumentenmarkt te storten, maar wel om ervoor te zorgen dat webwinkels die met Adyen werken sneller hun geld overgemaakt krijgen van klanten.

Sindsdien is het bedrijf blijven groeien. Volgens Adyen zelf heeft het bedrijf in 2019 240 miljard euro aan volume verwerkt.

Werkwijze

Na het aanmaken van een account bij Adyen kan je meerdere betaalmethoden aan je webshop toevoegen. Deze zijn zowel op websites als op mobiele apparaten en in apps uit te voeren.

Adyen heeft contracten met deze verschillende aanbieders, waardoor het voor jouw webshop makkelijker is om in één keer meerdere betaalopties aan te bieden. Mogelijke koppelingen met bekende betaalmethodes zijn onder andere Visa, Mastercard, Klarna en iDeal. Dit zorgt ervoor dat klanten meer opties hebben, wat je conversie verhoogt.

Met een account bij Adyen koppel je meerdere betaalmethoden aan je webshop.

Geschikt voor verschillende bedrijven

Adyen is uiteraard geschikt voor webshops. In de afgelopen jaren heeft het bedrijf nieuwe features toegevoegd, waardoor het ook geschikt is voor andere bedrijven. Klanten kunnen ook gebruikmaken van een point of sale oplossing, zodat ook betaalsystemen in fysieke winkels gekoppeld zijn aan Adyen.

Adyen noemt zichzelf een alles-in-één-oplossing voor bedrijven.

Daarnaast is het ook een goede oplossing voor platforms die wereldwijd actief zijn. Adyen noemt zichzelf een alles-in-één-oplossing, aangezien een klant van Adyen in één keer betaalmethoden die bekend zijn in verschillende markten kan aanbieden.

Plug-ins

Daarnaast heeft Adyen plug-ins met bekende webshopsoftware, zoals Magento of Shopify. Hiermee is het koppelen van deze betaalmethoden nog makkelijker. Ook is het hierdoor mogelijk betalingen in meerdere valuta te accepteren, wat een voordeel is voor webshops met internationale klanten.

Je betaalt geen aansluitkosten voor de service van Adyen.

Kosten

Voor de service Adyen betaal je geen aansluitkosten. Er geldt wel een minimumfactuur van 100 euro per maand, afhankelijk van het aantal transacties en de regio. Ook betaal je verwerkingskosten en toeslagen voor de betaalmethode, de prijzen daarvan verschillen per betaalmethode en per regio.