Daalder: ‘Mobiel betalen nu op iedere smartphone’

Daalder: 'Mobiel betalen nu op iedere smartphone'Webwinkelen via je mobiele telefoon is aan een sterke opmars bezig maar daarnaast kan de mobiel natuurlijk ook als betaalpas fungeren in de stenen winkel. De startup Daalder denkt daarvoor de struikelblokken weg te kunnen nemen en de concurrentie met de bank, Google en Apple aan te kunnen. Prachtig natuurlijk, al is onze redactie op het eerste gezicht vrij sceptisch.

Vanmorgen verblijde Daalder ons met het goede nieuws. “Vanaf vandaag is mobiel betalen toegankelijk voor alle Nederlanders met een smartphone. Want de Daalder-app is gelanceerd. Een e-wallet die losstaat van een specifieke bank, telecomprovider of grote betalingsdienst, bij ons kan iedereen terecht! Door deze eerste onafhankelijke betaalapplicatie van Nederland is mobiel betalen aan de kassa nu met iedere smartphone mogelijk,” zo roept het bedrijf trots.

Met mobiel betalen denken wij al snel aan het shoppen met de mobiel, maar Daalder richt zich dus (ook) echt op de fysieke kassa. De winkelstraat in de stad dus. Daar kunnen consumenten betalen met de Daalder-app. Daarnaast kan via de app kosteloos geld naar familie of vrienden verstuurd worden. Doordat Daalder de tussenkomst van banken, creditcardmaatschappijen en telecomproviders ‘overbodig maakt’ en webbased is, ontlopen winkeliers bovendien ‘onnodige kosten’ en hebben ze geen extra hardware nodig. Goed nieuws! Toch?

‘Mobiele kassa-betalingen voor iedereen met een smartphone!’
Goed nieuws, wat wij op de redactie wel even moesten laten bezinken. Het is voor zelfs de grootste organisatie een enorme ambitie. Dus ga er maar aan staan als nieuwe startup. Om te beginnen concurreert dus Daalder niet alleen met Google en Apple maar ook met de welbekende pinpas. Wij zijn het helemaal eens dat die prima door een mobiel kan worden vervangen maar dat is nogal een ambitie voor een startup.

Bij elkaar opgeteld lijkt de boodschap van Daalder zelfs een tikkeltje overdreven. Om te beginnen is Daalder momenteel nog een zogenaamde prepaid-kaart. Je moet er dus wel eerst geld op storten met iDeal. Helaas kan Daalder dus nog niet helemaal zonder de grootbank, die ze zelf als concurrenten zien, zoals een PayPal dat wel al kan. En laat nou net die PayPal al aardig aan de weg timmeren met betalingen in fysieke winkels, ook in Amsterdam wat nu de thuisstad van Daalder is.

Google en Apple, de andere twee door Daalder genoemde concurrenten zijn net als de bank ook helaas nog nodig omdat er eerst een app moet worden gedownload in de appstore. En de app draait momenteel zo te zien alleen op Android en iOS, waarbij er bij iOS waarschijnlijk alleen de laatste versie ondersteund wordt. Mensen met een telefoon waarop Windows draait horen dus nog even niet bij ‘alle Nederlanders met een smartphone.’

Nog maar handvol retailers aangesloten
Verder is het raadzaam om niet direct bij de eerste willekeurige kassa de telefoon te voorschijn te toveren en druk te gaan betaal-appen, want momenteel is nog maar een handvol retailers aangesloten. Je aankopen bij een supermarktketen of grote speler uit de binnenstad zullen voorlopig nog even met het ouderwetse pasje of prehistorische munt- en papiergeld betaald moeten worden.

Het is een mooi streven en bij een duidelijker ambitieniveau of doelstelling zouden wij zeker enthousiast zijn geraakt. Een mooie klantcase of launching partner zou natuurlijk ook vertrouwen kunnen bieden. Want de wereld, of op zijn minst het kleine Nederland, veroveren met een nieuw te downloaden app, die eigenlijk alleen wat winkels en horeca in en rond Amsterdam heeft aangesloten, waarop je publiek vooraf geld moet storten en wat denkt te concurreren met de grootste financiële instellingen wereldwijd, het is nogal wat. Daalder zelf ziet het vooral als een soort idealistische Hercules-uitdaging.

Als het bedrijf enigszins voldoet aan het spreekwoord ’they put their money where their mouth is,’ dan kunnen we deze app morgen blijkbaar al failliet verklaren. Want het is niet alleen een tikkeltje overdreven maar dankzij de concurrentie in de vorm van creditcardmaatschappijen, banken, PayPal en bijvoorbeeld Klarna die allen offline en de mobiel verkennen, ietwat misplaatst overmoedig gebracht. Wij laten de app dus nog maar even lekker in de appstore zitten.

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten