Klarna

Klarna is gespecialiseerd in achteraf betalen. Het van oorsprong Zweedse bedrijf is opgericht in 2005 met het doel om betalen te vereenvoudigen. Inmiddels is het wereldwijd actief. Anno 2023 noemt het zichzelf marktleider in Europa met ruim 2 miljoen transacties per dag. De uiteindelijke missie is om wereldwijd de meest favoriete betaalmethode te worden.

Nieuws over Klarna

Onze laatste nieuwsberichten over Klarna zijn:

Wat is Klarna?

Klarna is één van de eerste aanbieders van achteraf betalen. Het van oorsprong Zweedse bedrijf is inmiddels actief in meer dan 20 landen. Omdat Klarna wereldwijd actief is, kunnen webwinkeliers die internationaal verkopen hun klanten lokale oplossingen bieden. Zo kunnen Nederlandse consumenten kiezen tussen iDeal, betaal later en automatische afschrijving.

Klarna biedt wereldwijd lokale oplossingen.

Naar eigen zeggen werkt Klarna in 2023 samen met ruim 450.000 webwinkels. Terwijl consumenten achteraf betalen, krijgen webwinkeliers vooraf betaald. Klarna neemt voor alle betaalmethoden het krediet- en frauderisico over. Ook de kosten van de terugvordering worden gedekt door Klarna. Voor consumenten biedt Klarna kopersbescherming. Daarnaast bemiddelt de betaaldienst tussen consument en webwinkel.

Met Klarna achteraf betalen

Klarna in cijfers

Medio 2022 had Klarna een marktaandeel van 53% van de Europese koop-nu-betaal-later-markt in handen. Een jaar eerder werd de betaalspecialist al uitgeroepen tot meest waardevolle Europese fintech-startup. Naar eigen zeggen maken begin 2023 ruim 150 miljoen mensen gebruik van de achteraf-betaaldienst en verwerkt het 2 miljoen transacties per dag.

Klarna heeft meer dan helft van Europese markt in handen.

Miljarden aan investeringen

Klarna is mede zo snel gegroeid door de vele investeringen. Zo haalde Klarna in september 2020 547 miljoen euro op in een financieringsronde. Het werd hiermee in één klap de grootste fintech-unicorn van Europa en de nummer vier wereldwijd. Een jaar later haalde het bedrijf een kapitaalinjectie op van bijna 600 miljoen euro. Medio 2022 wilde Klarna een miljard dollar ophalen bij bestaande en nieuwe beleggers.

Overname van Sofort

Een andere reden voor de snelle groei is de overname van het Duitse Sofort in 2013. Hiermee werd Klarna, dat al een aanzienlijk marktaandeel veroverd had, naar eigen zeggen Europees marktleider. Beide bedrijven opereren sindsdien nog wel onder hun eigen merknaam. Ook was er in 2013 even sprake van een eventuele overname van Afterpay, maar wegens verschillende toekomstvisies is dit niet doorgegaan.

Klarna ervaringen

Klarna is een geduchte concurrent voor Afterpay, dat sinds 2022 Riverty heet, in ons eigen land. De ervaringen rond Klarna zijn grotendeels positief. Zeker mensen die veel online shoppen of bestellingen plaatsen met hoge orderwaarden vinden het fijn om hun aankopen eerst te kunnen testen.

Uitgebreide verificatie stuit soms op weerstand.

Wel zorgt de nieuwe werkwijze, waarbij de consument zich uitgebreider moet legitimeren, op meer weerstand. Sommigen noemen het omslachtig. Ook zijn er op de reviewsites steeds meer beoordelingen te lezen waarbij consumenten aangeven geen gebruik meer te kunnen maken van Klarna omdat de verificatie is mislukt.

Implementatie en kosten

veiligheid webshopNaast de opstartkosten, rekent het voor de achteraf betaalmethode vaste transactiekosten + een percentage van het transactiebedrag. Daarnaast rekent het bedrijf maandelijkse abonnementskosten. Een flink prijskaartje dus. Toch is het niet dat Klarna nu schrikbarend duur is, het ligt meer aan het feit dat achteraf betalen risico’s met zich meebrengt die doorbelast moeten worden. Concurrerende partijen hanteren vergelijkbare prijzen.