iDeal

idealiDeal is typisch Nederlands en werd in 2005 opgericht door Currence, een samenwerkingsorgaan van de Nederlandse banken. Sinds die tijd heeft iDeal bijgedragen aan de groei en ontwikkeling van de Nederlandse ecommerce. In 2023 is het overgenomen door een Europese speler. Vanaf halverwege 2024 gaat het product verder onder een nieuwe naam: Wero.

Nieuws over iDeal

Onze laatste nieuwsberichten over deze populaire betaalmethode zijn:

Elke betaalprovider in Nederland biedt de betaalmethode aan. De betrouwbaarheid die het uitstraalt, de (in vergelijking tot andere online methoden) lage transactiekosten en het snelle en gegarandeerde innen van het geld en zorgen ervoor dat het de meest gebruikte online betaalmethode is in Nederland. Hierdoor is het een must voor iedere webwinkelier die actief is op de Nederlandse markt.

Populariteit iDeal

iDeal aanvragenSinds 2005 groeit de betaalmethode en inmiddels is het al jaren de meest populaire online betaalmethode van het land. In 2020 werden er in totaal 890 miljoen iDeal-betalingen gedaan.

Deze hadden een gezamenlijke omzet van 70 miljard euro. Eén op de vijf betalingen was voor betaalverzoeken tussen consumenten en 39 procent was voor ecommerce.

In 2020 werden er 890 miljoen betalingen gedaan.

In 2016 introduceerde Currence de iDeal QR-code, die door smartphonegebruikers gescand kan worden om geld over te maken. Het aantal betaalde QR-codes steeg van 100.000 aan het eind van 2019 naar 450.000 betalingen per maand aan het eind van 2020.

Betalingsgarantie

Bij iDeal betaalt de consument, ongeacht welke payment service provider is ingeschakeld, in de vertrouwde internetbankieromgeving van de eigen bank. En ook voor de webwinkelier is het een fijne betaling. Mede  omdat het bedrag meteen van de rekening van de consument wordt afgeschreven en die de betaling niet kan terugdraaien. Hierdoor biedt iDeal, in tegenstelling tot achterafbetaalmethodes als Klarna, AfterPay en Billink geen aankoopbescherming voor de consument.

Het biedt geen aankoopbescherming.

iDeal aanvragen

Wil je iDeal aanvragen voor jouw website of webshop? Dan dient deze aan enkele voorwaarden te voldoen en moet je een keuze maken voor een aanbieder (Payment Service Provider). Als je klanten nu los factureert kun je kijken of jouw facturatiesoftware al iDeal ondersteunt. Ook in veel webwinkelsoftware zit iDeal vaak al als betaalmethode geïntegreerd. Is dit bij jou nog niet het geval? Dan kun je online ook iDeal als betaalmethode aanvragen.

Als je de betaalmethode wilt aanbieden moet je iDeal aanvragen bij een contractpartij. Deze partijen bieden naast iDeal vaak ook verschillende andere betaalmogelijkheden aan en bieden vaak plugins zodat je het makkelijk kunt integreren in je website. Soms is een losse kassa niet eens nodig.

Kosten van iDeal

Omdat je zelf geen iDeal kunt aanbieden maar klant moet worden bij een PSP, zijn de kosten afhankelijk van wat deze PSP’s rekenen. Bij de meesten betaal je een vast bedrag en daarnaast een klein tarief per transactie. Al zijn er ook aanbieders die alleen transactiekosten rekenen, zoals Mollie.

Soorten en verschillen betaalproviders

Het grote voordeel van een PSP is dat je verschillende betaalwijzen in één kassa kunt aanbieden. Dit maakt je minder kwetsbaar als winkelier: als één methode een storing heeft, hoef je geen omzet mis te lopen. Daarnaast vinden klanten het fijn om te kunnen kiezen uit een aantal betaalopties.

Er zijn twee soorten PSP’s: een collecterende of een distribuerende provider. Een collecterende aanbieder biedt het totaalpakket: zowel de gewenste betaalwijzen als technische ondersteuning, transactieverwerking en het nodige papierwerk neemt ze uit handen.

Een distribuerende PSP levert alleen de technische koppeling van de online kassa met je webwinkel. Jij gaat zelf over de betaalmethoden en moet dus ook zelf contracten afsluiten met de bank of andere aanbieders. Dit geeft je dus meer controle, maar ook meer werk.

Een betaalprovider kiezen

Webwinkels kunnen tal van betaalmethoden aanbieden.
Webwinkels bieden naast iDeal vaak ook veel andere betaalmethoden.

Er zijn veel aanbieders om uit te kiezen, waaronder Buckaroo, Mollie en MultiSafepay. Elke partij is onderhevig aan strenge controle van De Nederlandsche Bank en dus degelijk en veilig. Waar ze van elkaar verschillen, is het aanbod van betaalmethoden.

Niet elke partner van iDeal ondersteunt bijvoorbeeld ook iDeal QR-codes, die je op papieren facturen, in etalages of in je webshop kunt gebruiken. Zeker voor een jongere doelgroep die steeds meer aankopen via smartphone doet, wil je dit wel kunnen aanbieden. Daarnaast worden op de meeste plekken waar je online kunt betalen naast iDeal ook andere online betaalmethoden aangeboden. Niet zo gek, deze moet namelijk zoveel mogelijk aansluiten op de betaalbehoefte van je (potentiële) klanten. Door de juiste combinatie van betaalmethoden te bieden, kun je je conversie aanzienlijk verhogen.

Bedien je in je webwinkel ook buitenlandse klanten? Dan heb je naast het Nederlandse iDeal ook lokale buitenlandse betaalmethoden nodig. Houd tenslotte rekening met technische aspecten, zoals een koppeling met je webwinkelsoftware, afrekenen via verschillende apparaten en de gang van zaken bij een storing. Lees hier meer over de keuze voor een betaalprovider.

Overname iDeal

Eind april 2023 werd iDeal overgenomen door het European Payments Initiative (EPI), een samenwerking van Europese banken. Payconiq, technologieleverancier van iDeal en Belgische betaaldienst Bancontact, werd ook overgenomen. iDeal moet volgens EPI uiteindelijk de basis gaan vormen van een betaalplatform voor heel Europa. De naam van dit nieuwe platform is Wero en het zal halverwege 2024 gelanceerd worden in België, Frankrijk, Duitsland en Nederland, voordat het ook naar andere Europese landen gaat.