eBay

eBayDe online handelsplaats eBay begon in 1995 als kleine marktplaats onder de naam Auctionsweb. Al snel werd het omgedoopt tot eBay; een verbastering van Echo Bay, waar oprichter Pierre Omidyar destijds werkte. Hoewel eBay bedoeld was als programmeerexperiment groeide het uit tot één van de grootste handelsplatformen ter wereld. In 2017 bedroeg de omzet een kleine 10 miljard dollar.

Nieuws over eBay

Onze laatste nieuwsberichten over eBay zijn:

Werkwijze eBay

Op haar website laat eBay weten dat het in 2018 wereldwijd zo’n 193 miljoen mensen tot haar klantenbestand mag rekenen. Deze potentiële kopers kunnen op verschillende manieren de gewenste artikelen bemachtigen: door ze direct aan te schaffen of door te bieden via een veilingprincipe. Daarnaast zijn er daily deals, waarbij de korting kan oplopen tot wel 80 procent. Als verkopende partij bepaal je zelf welke methode(s) je wilt inzetten.

Ervaringen met eBay

Via eBay kan iedereen zijn producten aanbieden. Of je bedrijfsmatig artikelen verkoopt of via een persoonlijk account producten aan de man wilt brengen, maakt dus niet uit. Wel heb je een verkopersaccount nodig, dat wordt geverifieerd door eBay. Ook kunnen kopers een review over de verkopende partij achterlaten en vice versa. Verder wordt er vermeld hoe vaak de verkoper al heeft gehandeld via eBay.

Voor potentiële kopers biedt de handelsplaats bescherming. Zo kan het geld dat de koper heeft betaald bij onenigheid tijdelijk worden vastgehouden door eBay. De verkoper krijgt dit bedrag pas zodra er een oplossing is bereikt. Voor de verkopende partij bestaan deze regelingen niet. Heb je twijfels over bepaalde afnemers? Dan zou je hen uitsluitend kunnen leveren wanneer ze vooraf betalen.

Investeringen in PayPal en Magento

Ondanks dat er steeds meer online handels- en marktplaatsen verschijnen, heeft eBay al een aantal decennia een stevig marktaandeel in handen. Ook de diverse overnames en investeringen zorgen ervoor dat het bedrijf een geduchte concurrent blijft van andere ecommerce-reuzen als Amazon en Alibaba.

In 2002 kocht eBay bijvoorbeeld de Amerikaanse betaaloplossing PayPal voor een bedrag van 1,4 miljoen dollar in aandelen. Ook investeerde eBay begin 2010 een bedrag van 22,5 miljoen dollar in de webwinkelsoftware van Magento, waarvoor het in ruil 49 procent van de aandelen in handen kreeg. In 2011 kocht het zelfs alle aandelen van het webwinkelplatform.

In 2015 werd besloten om eBay en PayPal weer te splitsen, met als achterliggende reden dat ze als losse onderneming beter in staat zouden zijn om in te spelen op de groeimogelijkheden in hun eigen markt. In hetzelfde jaar werd Magento afgestoten dat, nadat het enkele jaren werd ondersteund door investeringsmaatschappij Permira, medio 2018 werd verkocht aan Adobe.