Payment Service Provider

Payment service providerVoor online betalingen heb je een collecterende payment service provider nodig. We hebben in Nederland aardig wat payment service providers en de verschillen zijn groot. Hoe vergelijk je deze betaalproviders en wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen voor een webshop?

Nieuws over payment service providers

Onze laatste nieuwsberichten over payment providers zijn:

Wat is een payment service provider?

Een payment service provider regelt dat je bij een webshop online betalen. Een payment service provider (psp) wordt soms omschreven als betaalprovider. Deze partijen incasseren het geld en regelen dat alle verschillende online betaalmethoden via een veilige omgeving werken.

Populaire online betaalmethoden zijn bijvoorbeeld iDeal, creditcard, achterafbetalen en PayPal. Soms hebben psp’s ook eigen software en zelfs eigen betaalmethodes, maar dat hoeft niet. Vaak is het alleen de tussenpersoon tussen grote bekende betaalmethodes en de webwinkel.

Een payment provider voorziet webwinkels van betaalmogelijkheden.

Payment service providers

Bekende psp’s zijn onder andere (alfabetische volgorde):

Wat doet een payment service provider?

Een collecterende payment service provider regelt een veilige betaalomgeving voor jouw klant. Zodra die een transactie start komt deze in een veilige omgeving van de psp terecht waar hij een betaalmethode kan kiezen en veilig kan afrekenen. Dat klinkt simpel, maar door verschillende devices en betalingsmethodes komt er veel kijken bij online betalen. Payment service providers staan daarom onder streng toezicht van De Nederlandsche Bank.

Zoek je een psp met voldoende betaalopties, makkelijk te implementeren en zonder abonnementskosten? Mollie.com is een van de snelstgroeiende spelers in Europa.

De markt consolideert en elke payment service provider moet naast iDeal ook eigen meerwaarde bieden. Veel psp’s mikken daarom op extra betaalmethoden of slimme afrekenpagina’s om zo een betere conversie te realiseren voor hun klanten. Zo staat Mollie bekend om haar flexibiliteit rond de integraties en de lage instap met enkel transactiekosten.

Adyen is vooral populair onder grote spelers. Het biedt wereldwijd lokale betaaloplossingen aan en is daarmee een speler met een groot aanbod aan betaalmethoden. Multisafepay en Buckaroo hebben lang een grote rol gespeeld in het Nederlandse middensegment. Ondertussen staan er nog altijd nieuwe payment service providers op en zijn er met grote regelmaat ontwikkelingen bij bestaande spelers.

verschillende betalingen accepteren in je webwinkel

Betalingen accepteren via mijn bank of een psp?

De Rabobank en ING bieden zelf ook plugins voor zakelijke klanten, waarmee je betalingen in je webshop kunt accepteren. Zowel via iDeal als andere bekende betaaloplossingen. Voor kleine webshops is dit soms voldoende en je hoeft dan dus geen los contract bij een payment service provider af te sluiten. Toch kiezen de meeste webshops wel voor een psp voor de betalingen.

Voor een psp zijn jouw webshop-transacties de corebusiness. Ze investeren hierdoor meer in online dashboards en goede betaalmogelijkheden. Vaak zie je dit terug in de online kassa. De klant kan eenvoudiger betalen en dit zie je direct terug in je conversie. ook zijn de tarieven van een losse psp meestal beter dan die van de bank.

De meeste webshops laten de betalingen verlopen via een payment service provider.

Welke kosten rekenen payment providers?

De kosten van payment service providers wisselen sterk. Zowel per provider als per betalingsmethode. De kosten zijn hierdoor vooral afhankelijk van welke betalingsmethodes de klant zoal gebruikt. Zo betaal je voor een iDeal-transactie meestal eenmalige vaste transactiekosten maar voor een PayPal of creditcard-betaling is de betaling vaak afhankelijk van het transactiebedrag. Hierdoor kunnen deze kosten sterk oplopen. Daarnaast rekenen verschillende betaaldienstverleners ook vaste maandkosten voor de dienstverlening.