De bank

De bank Als webwinkelier heb je vaak te maken met de bank waar je bij zit. Of het nu een traditionele grootbank is of een nieuwe fintech-speler. Je krijgt er je betalingen op binnen, maar je leent er misschien ook wel wat kapitaal om van je webwinkel een (nog groter) succes te maken! 

Nieuws over banken

Onze laatste nieuwsberichten over banken zijn:

Banken en ecommerce

banken en ecommerceBanken zijn zelf ook steeds actiever in de ecommerce. Toch is dat vaak niet de manier waarop je zou denken. Voor de kassa werken de meeste webwinkels bijvoorbeeld liever met een zelfstandige payment service provider. Ook voor het financieren van de voorraad, of zelfs het financieren van werkkapitaal, werken webshops vaak liever met gespecialiseerde partijen.

Toch spelen banken een belangrijke rol. Om te beginnen richting de consument. Die betaalt het liefst via zijn eigen bank, via iDeal of met een creditcard. Onderling zijn betaalverzoeken in opkomst. Zo is de betaalapp Tikkie, ontstaan vanuit ABN Amro, een regelrechte hit onder consumenten die met de mobiele applicatie gemakkelijk betaalverzoekjes kunnen sturen of afrekenen.

Tikkie is zelfs al bij meerdere webwinkels en in verschillende betaalmethodes ingebouwd, zodat shoppers hun online bestelling met de app kunnen afrekenen. En enkele jaren terug is de ING gestart met de mobiele betaaldienst Payconiq, waarna grote banken als Rabobank, SNS, ASN, Regiobank en het eerder genoemde ABN Amro zich aansloten. Die laatste is echter – door het succes van Tikkie – uit dit project gestapt.

Banken en de boekhouding

Ook binnen de boekhouding spelen banken een grote rol. De betalingen komen uiteindelijk binnen op een zakelijke rekening. Door een boekhoudprogramma te koppelen met de bank krijg je sneller en beter inzicht in jouw werkkapitaal en geldstromen. Maar vaak komen die bedragen niet overeen met de transacties uit de webshop. Bijvoorbeeld doordat betaalproviders een bedrag inhouden, door valutaverschillen of omdat de bank of betaalmethode geld kost. Je kunt deze verschillen afletteren, maar dan moet er wel een koppeling zijn met de bank.