Alibaba

AlibabaOpgericht in 1999, verbindt Alibaba Chinese fabrikanten met buitenlandse kopers. Via deze marktplaats kun je producten voor jouw webshop inkopen in China. Het bedrijf maakt deel uit van de Alibaba Group, waar ook Toaboa, Tmall en AliExpress onder vallen.

Nieuwsberichten over Alibaba

Onze laatste nieuwsberichten over Alibaba zijn:

Producten importeren via Alibaba

Veel webshops gebruiken Alibaba als inkoopplatform. Het is soms even zoeken naar de juiste prijs, leverancier en kwaliteit. Maar het aanbod aan producten is groot genoeg. Voor nieuwe Europese verkopers kan het platform overweldigend zijn. Je moet er echt even de tijd voor nemen.

Maar als je er meer ervaring in krijgt en vooraf wat verschillende samples laat versturen kun je via Alibaba zeer gemakkelijk in contact komen met verschillende Chinese producenten.

Producten zoeken is eenvoudig en het aanbod is enorm.

Producten inkopen bij een groothandel? Dankzij lage aankoopdrempels en minimumafnames is Orderchamp ideaal om nieuwe leveranciers te vinden.

Tmall: Verkopen aan Chinese consumenten

Naast Alibaba (B2B) kan ook Tmall (B2C) interessant zijn voor retailers. De eerste vooral voor het vinden van leveranciers, de tweede als marktplaats om Chinese consumenten te bereiken. Als je interesse hebt in de ecommerce van China kan Tmall je daarbij helpen.

Hier kunnen buitenlandse aanbieders producten aanbieden aan Chinese consumenten. Onder meer Albert Heijn, G-Star en Ekoplaza leveren al aan de Chinese consument via dit platform.

Wil jij graag dropshippen via Alibaba? Via Shopify kun je gemakkelijk een webwinkel beginnen op basis van artikelen van geselecteerde Alibaba-dropshippers.

Ervaringen met Alibaba

Alibaba logoAls retailer kun je via Alibaba snel in contact komen met een Chinese groothandel, maar makkelijk is het niet. Omdat een zoekopdracht bij Alibaba al snel duizenden resultaten oplevert is het niet altijd eenvoudig om de juiste leverancier te vinden.

Slim filteren is dus een must. Om te beginnen door te kijken welke Chinese groothandels al ervaring hebben met de Europese markt en wetgeving. Ook het opvragen van een paar samples is een aanrader. Voor veel producten geldt een minimale afname en dan is het wel fijn als je tevreden bent over de kwaliteit.

Niet alle fabrikanten letten op Europese wetgeving. Goed filteren om de juiste leveranciers te vinden is een must.

Sommige leveranciers bieden de mogelijkheid om via Alibaba’s betaalservice Alipay te betalen. Pas wanneer jij hebt aangegeven tevreden te zijn over de producten, krijgt de leverancier betaald. Welke handelaren deze Secure Payment optie aanbieden, zie je met behulp van het groene veld ‘Buyer Protection’.

Alibaba Nederland

In mei 2016 maakte het concern bekend een kantoor te openen in Amsterdam. Sindsdien leidt Roland Palmer, voormalig topman van Blokker Holding, hier de operatie. Alibaba heeft al een Nederlandse versie van de website, maar de ervaring is dat er automatisch (en met de nodige gebreken) wordt vertaald. Merken moeten zelf goed opletten dat deze niet ook worden vertaald, en zo verkeerd worden begrepen. Eerder opende de Chinese retailer al kantoren in Italië, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Singles Day, ook in Nederland

Alibaba is ook bekend van Singles Day, een feest dat ooit door een groep studenten in het leven werd geroepen om vrijgezellen een dag te geven, als tegenhanger van Valentijnsdag. Voor Singles Day kozen zij de datum 11 november (11.11), omdat de vele enen de eenzaamheid vertegenwoordigen.

Toen Alibaba begon te stunten met prijzen op deze dag, werd 11 november opeens net zo’n succesvolle kortingsdag als bijvoorbeeld Black Friday of Cyber Monday. In 2017 haalde Bol.com Singles Day naar Nederland en sindsdien stunten meer webwinkels op de elfde van de elfde met aanbiedingen.

Alibaba genereert miljarden euro’s omzet rond Singles Day. In 2021 behaalde de retailer een omzet van 73,5 miljard euro (85 miljard dollar). In 2022 maakte het de omzet niet bekend, maar liet het weten dat die ‘in lijn liggen met het jaar ervoor’.

Voldoet Alibaba aan de wet?

Alibaba is een Chinees platform, maar aangezien het verkoopt in Europa moet het zich ook houden aan de wetten en regels die hier gelden. Voor de Consumentenbond was dit reden om in mei 2019 aan de bel te trekken, iets wat vijf andere consumentenorganisaties in Europa ook hebben gedaan.

De kritiek luidt dat in de voorwaarden van AliExpress staat dat een koper zich moet wenden tot een arbitrage-instituut in Hongkong als er problemen zijn met de leverancier. Maar volgens de Europese wet moet de consument ook in eigen land naar de rechter kunnen stappen. Verder kunnen AliExpress-klanten een product niet zonder opgaaf van redenen binnen 14 dagen terugsturen en verstrekt het onvoldoende informatie over de wettelijke garantietermijn van minimaal 2 jaar die in de Europese Unie geldt.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over Alibaba zijn:

Kan ik producten inkopen en importeren via Alibaba?

Ja, Alibaba is een b2b-platform en dus zeer geschikt als platform om inkopen te doen. Let wel op wat je koopt. Het aanbod aan leveranciers en producenten is enorm groot en vooral gericht op China. Lang niet alles is dus geschikt of zelfs toegestaan op de Europese markt. Los daarvan zijn de verschillen in kwaliteit enorm. Gelukkig bieden de meeste leveranciers ook samples aan of enorm lage minimale orderwaardes aan. Hierdoor kun je het eerst eens proberen voor je serieus je assortiment aanpast op het aanbod van Alibaba.

Is Alibaba betrouwbaar?

Alibaba zelf kun je zien als zeer betrouwbaar bedrijf. Maar het is ook een marktplaats: vele Chinese producenten, groothandels en leveranciers bieden artikelen aan via het platform. Of alle producenten betrouwbaar zijn, is natuurlijk maar de vraag. Wel kun je via filters deze kans flink vergroten. Als je kiest voor ‘Verified suppliers’ zie je alleen leveranciers die beoordeeld, gecertificeerd en / of geïnspecteerd door onafhankelijke derde instellingen.

En als je ‘Trade Assurance’ aanvinkt, weet je dat je gedekt bent als de door jou bestelde producten niet op tijd worden verzonden of als de producten niet aan de kwaliteitsnormen voldoen.

Wat zijn de levertijden en verzendkosten vanuit China?

Wanneer je bestelt bij Alibaba is het goed om vooraf te verifiëren wat precies de verzendkosten en levertijden zijn. Sommige leveranciers vragen weinig voor hun goederen, maar bereken wel relatief veel voor de verzending. Naast de verzendkosten moet je vaak ook nog invoerrechten, inklaringskosten en btw betalen. Vaak duurt het zo’n twee tot zes weken voordat de producten binnen zijn.

Doet Alibaba ook aan dropshipping?

Alibaba biedt via haar verschillende platformen steeds meer dropshipping aan maar het grootste deel van het aanbod komt via externe producenten, fabrikanten, groothandels en leveranciers. Een deel hiervan biedt ook dropshipping aan maar de meeste verkopers op het platform doen dat niet.