Ecommerce Europa

Ecommerce in EuropaWanneer je als webwinkelier uit Nederland wilt uitbreiden naar het buitenland, dan ligt Belgiƫ waarschijnlijk het meest voor de hand. Maar waarom zou je zo dichtbij huis blijven, nu de technologie het mogelijk maakt om ook gemakkelijk de Poolse of Zweedse markt te bedienen?

Nieuws over ecommerce in Europa

Onze laatste nieuwsberichten over Europese ecommerce zijn:

Veel grote en kleine winkels die de grens overgaan, wijken al snel uit naar Belgiƫ. Logisch, want de helft van de bevolking spreekt dezelfde taal en de gewoontes van consumenten zijn enigszins vergelijkbaar met die van ons. Duitsland is al snel een ander verhaal, mede door de strenge wetgeving en de veeleisende consumenten.

Ecommerce-kansen in Europa

Maar de mogelijkheden voor webwinkels houden tegenwoordig gelukkig niet op bij de omringende landen. Niet alleen wil de Europese Commissie van Europa Ć©Ć©n groot gemakkelijk handelsgebied maken, ook de technologie laat dit steeds beter toe. Door goede deals te sluiten met lokale fulfilmentpartijen, is het prima mogelijk om je webshop ook open te stellen voor de Tsjechische of Finse markt.

Door deals te sluiten met lokale fulfilmentpartijen open je makkelijk je webshop voor de Tsjechische of Finse markt.

Ecommerce is in heel Europa flink gegroeid in de afgelopen jaren. De algehele online omzet in Europa bedroeg in 2019 621 miljard euro, terwijl de omzet het jaar ervoor nog 547 miljard euro was. In 2021 bleken er meer dan 500 miljoen consumenten online transacties te betalen. Binnen heel Europa is het dus steeds gebruikelijker om online aankopen te doen, wat je webshop genoeg kansen geeft om internationaal uit te breiden.

Belgiƫ, de snelste groeier van Europa

Een interessant land blijft BelgiĆ« sowieso. Niet alleen omdat deze markt, in vergelijking met andere Europese landen, relatief makkelijk te betreden is, maar ook omdat de ecommerce zich daar in een fascinerende fase bevindt. De industrie groeide in 2016Ā harder dan de industrieĆ«n in landen als Frankrijk, het VK of ons eigen land.

Kleding verkopen? Ga naar Italiƫ!

Mocht je een online kledingwinkel hebben, dan is Italiƫ misschien wel een interessante doelgroep. Daar bleek in 2016 dat Italiaanse webwinkels voor bijna 3 miljard euro aan kleding verkochten aan zowel Italiaanse als buitenlandse klanten. De groeicijfers van kleding online waren veel hoger dan die van de gehele ecommerce-industrie in Italiƫ en deze sector staat erg open voor innovatie.

Oh la la! Hoge prijzen in Frankrijk

Mocht je besluiten producten te verkopen in Frankrijk, dan kun je de verkoopprijs wellicht wat meer opschroeven dan je in Nederland gewend bent, want het blijkt dat in vergelijking met het VK, Spanje, Italiƫ, Duitsland en Nederland de consumentenprijzen in la France het hoogst liggen.

De consumentenprijzen zijn het hoogst in Frankrijk.

Mobiel shoppen populair in het Verenigd Koninkrijk

Mocht je nou de oversteek maken naar het land van de Brexit, weet dan dat consumenten in het VK van mobiel shoppen houden. In 2017 heeft bijna 59 procent van de smartphonegebruikers hun mobieltje gebruikt om via een browser of app iets online te kopen. Het hebben van een goede responsive website of een native app is dan zeker aan te raden!

De markt is in elk land anders

Per land kan de markt flink verschillen, onderzoek daarom goed of jouw webshop en producten wel passen binnen de markt. Voordat je jouw webshop lanceert in een ander Europees land moet je ook de Europese en lokale regelgeving weten. Ook kan het zijn dat de populaire betaalmethodes in dat land anders is dan wat je gewend bent van je klanten in Nederland. Zorg dat je online betaalopties aansluiten bij je nieuwe klanten.

Ecommerce News Europe

Voor meer informatie over Europa kun je ook altijd kijken op de site van ons zusje Ecommerce News Europe, hier vind je het belangrijkste nieuws over ecommerce in Europa.