Amazon

Amazon
Het Amerikaanse Amazon is opgericht in 1994 en is hiermee Ă©Ă©n van de eerste bedrijven die producten via het internet verkoopt. Oorspronkelijk verkocht het bedrijf alleen boeken, maar in de loop der jaren werden daar andere media en andere producten aan toegevoegd. In 2015 bereikte de ecommerce-reus een mijlpaal toen de omzet voor het eerst meer dan honderd miljard dollar bedroeg. Sinds 2020 is Amazon in Nederland actief.

Nieuws over Amazon

Onze laatste nieuwsberichten over deze ecommercereus zijn:

Amazon Nederland

In een aantal decennia wist Amazon uit te groeien van een online boekhandel tot het grootste ecommerce-platform van de wereld. In Nederland had de speler sinds eind 2014 eindelijk een website voor e-books voor de kindle, haar eigen e-reader. En in 2020 werd Amazon.nl officieel gelanceerd. Die stap is minder groot dan het lijkt, want de afgelopen jaren had het al twee miljoen productpagina’s op de Duitse website vertaald naar het Nederlands en zelfs de in ons land zo populaire betaalmethode iDeal toegevoegd aan de betaalpagina.

Nadat bekend werd dat Amazon.nl openstaat voor externe verkopers, kwam KPMG met een analyse waarin het stelt dat het ecommercebedrijf alleen markten betreedt als het ook op de lange termijn aanwezig wil zijn in een markt Ă©n daar een dominante positie heeft. De strijd om de Nederlandse klant zal volgens hen dan ook afspelen tussen Amazon, Bol.com en Coolblue. In 2020 werd duidelijk dat de invloed van Amazon in Nederland steeds groter wordt. In een jaar tijd wist het platform haar bereik onder Nederlanders namelijk te verdubbelen: van 3,8 miljoen aan het begin van het jaar tot 7 miljoen Nederlands in november 2020.

Sinds januari 2021 is Amazon.nl ook te bezoeken in het Engels. De ecommerce-speler richt zich hiermee op de ‘honderdduizenden internationale kenniswerkers, van wie velen op Amazon.nl aankopen doen’. In dezelfde maand opende het Amerikaanse bedrijf ook haar eerste pakketcentrum in ons land. Dit staat bij Schiphol en bevat pakketten die komen vanuit magazijnen en sorteercentra van Amazon in bijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland, met als eindbestemming Nederlandse klanten.

Wil je internationaal groeien en zoek je hulp bij Europese verpakking- en btw-regels of advertentiecampagnes? Amazonsellers hielp al meer dan 400 webshops met crossborder ambities.

‘Amazon uiteindelijk onbetwiste nummer Ă©Ă©n in Nederland’

Het Customer Relevancy Model van Crawford & Mathews stelt dat consumenten vijf basisbehoeften hebben: prijs, product, beleving, toegang en service. Op bijna al deze vlakken moet Amazon volgens KPMG kunnen excelleren in de Nederlandse ecommerce. Het verwacht dat Amazon snel de nummer 2-positie als marktplaats zal innemen om uiteindelijk de onbetwiste nummer Ă©Ă©n in Nederland te worden.

Kritiek op werkomstandigheden

Amazon is in de loop der jaren snel gegroeid, maar dit gaat niet zonder slag of stoot. Vooral de werkomstandigheden, die door medewerkers worden omschreven als kil en uiterst competitief, zijn vaak een punt van discussie. Ook worden medewerkers gestimuleerd om feedback te geven over hun collega’s, zodat de minst presterende werknemers kunnen worden ontslagen. Uit een enquĂŞte van PayScale bleek dan ook dat de gemiddelde loopbaan krap een jaar duurt.

Amazon: meer dan een webwinkel

Amazon is begonnen als webwinkel waarin het producten van andere merken en fabrikanten verkoopt. In de loop der tijd is het bedrijf echter ook begonnen met het vervaardigen en verkopen van hun eigen producten. De Kindle-ereader en de slimme Echo-speaker zijn hier bekende voorbeelden van.

In de loop der jaren is de rol van Amazon als webwinkel steeds minder prominent geworden. Het kan nog steeds gigantische verkoopcijfers overleggen, maar verhoudingsgewijs is de online speler steeds minder een webwinkel geworden en steeds meer een dienstverlener. Dit werd het best duidelijk in oktober 2020, toen het bedrijf de kwartaalcijfers bekendmaakte. Toen kwam namelijk precies de helft van de totale omzet van Amazon uit ecommerce, de andere helft kwam uit diensten als fulfilment en AWS.

De helft van Amazon’s omzet komt uit ecommerce, de andere helft uit diensten.

Onderzoeken naar machtsmisbruik Amazon

In november 2020 is de Europese Commissie een onderzoek begonnen naar mogelijk machtsmisbruik van Amazon. Met de data die het verkrijgt als marktplaatshouder kan het oneerlijk concurrentievoordeel krijgen in gevallen waarbij het zelf producten verkoopt. Ook is er een ander onderzoek ingesteld naar de vraag of Amazon speciale voorrang geeft aan bepaalde partijen (die bijvoorbeeld ook fulfilment via Amazon doen) bij het veilen van de Nu Kopen-knop op de site.

De laatste jaren is Amazon ook onder vuur te komen liggen door de vele fake reviews die het platform teisteren. Zo vond de Britse consumentenbond Which tien websites die nepreviews verkopen vanaf 5 pond per stuk en die positieve reviews aanmoedigen in ruil voor betaling of gratis producten. Volgens critici doet Amazon te weinig aan het tegengaan van dit soort consumentenbedrog. Een woordvoerder van het bedrijf zei destijds wel nepreviews te verwijderen en actie te ondernemen tegen die iedereen die betrokken is bij deze vorm van misbruik.

Ervaringen

Ook webwinkeliers die hun producten willen aanbieden via het platform moeten presteren. Zo is snelheid ontzettend belangrijk; zowel voor de levering van de producten als omtrent het reageren op vragen van consumenten. De reus eist dat je antwoordt binnen 24 uur, ook in het weekend. De lage opstartkosten, een commissie van rond de vijftien procent en de relatief eenvoudige manier om producten aan te bieden zorgen er echter voor dat menig webwinkelier zijn producten graag verkoopt via het platform.