Warenhuis

Van oorsprong is een warenhuis een grote winkel, veelal met meerdere verdiepingen, met een ruim assortiment van verschillende productgroepen. Fysieke warenhuizen zijn er steeds minder, maar de online variant schiet juist als paddenstoelen uit de grond. Dit zijn zowel de traditionele spelers als HEMA en De Bijenkorf die hun assortiment online brengen als pure online warenhuizen.

Nieuws over online warenhuizen

Onze laatste nieuwsberichten over online warenhuizen zijn:

Wat is het doel van een warenhuis?

warenhuis offlineHet idee achter een warenhuis is dat het winkelend publiek er alles vindt wat het nodig heeft, zonder de winkel te moeten verlaten. Hoewel dit in theorie zou moeten aanslaan bij een grote groep, hebben veel warenhuizen het niet makkelijk. Zo schroefde De Bijenkorf het aantal vestigingen drastisch terug en V&D moest eind 2015 zelfs een faillissement aanvragen.

Waar ging het mis met V&D?

Volgens de nieuwe eigenaar had V&D gered kunnen worden als het bedrijf was teruggegaan in het aantal vestigingen en zich scherper had gepositioneerd, net als De Bijenkorf deed. Stenen V&D-winkels zijn er nooit meer gekomen, maar met haar online warenhuisformule probeert het warenhuis zich sinds 2018 te focussen op gemiddelde Nederlander vanaf veertig jaar.

Welke online warenhuizen zijn er zoal?

Niet alleen op de fysieke winkelvloer gaan warenhuisketens de strijd met elkaar aan, ook de online concurrentie is hevig. Kijk je alleen al naar de Nederlandse spelers, dan strijden onder meer Bol.com, Wehkamp, FonQ en VidaXL om een voorkeurspositie bij de klant. Vergeet je de landsgrenzen, dan heeft de consument met aanbieders als Otto, Amazon en Alibaba toegang tot een nog veel groter assortiment.

Veel online warenhuizen zijn ondertussen actief als een online marktplaats, waar meerdere retailers hun producten verkopen. In 2021 werd binnen Nederland meer dan de helft van alle online productaankopen gedaan via marktplaatsen en online platformen.