Crossborder ecommerce

crossborder ecommerce
De ecommerce-markt groeit en landsgrenzen vervagen. Voor de online consument die veelal op zoek is naar een mooi product of een goede deal maakt het weinig uit of zijn bestelling uit eigen land of het buitenland komt. En het zijn niet alleen de consumenten die buiten de landsgrenzen kijken, ook steeds meer webwinkeliers wagen zich aan crossborder ecommerce.

Nieuws over Crossborder Ecommerce

Ben je op zoek naar de laatste ontwikkelingen van crossborder ecommerce? Onze laatste nieuwsberichten hierover zijn:

Wat is crossborder ecommerce?

Als een webwinkel niet alleen verkoopt aan klanten uit het land waarin het zelf gevestigd is maar ook over landsgrenzen groeit dan heet dit crossborder ecommerce.

Grofweg een kwart van de wereld shopt ook buiten landsgrenzen. Nederlanders gaven in 2019 bijna twee miljard uit bij webwinkels uit Europa. Lagere prijzen blijken daarin de hoofdreden, gevolgd door een groter assortiment of de zoektocht naar een specifiek product dat in Nederland niet te vinden was.

Gelukkig zijn er ook Nederlandse webwinkels die juist veel verdienen dankzij het buitenland. Alhoewel de voordelen – een grotere afzetmarkt – voor de hand liggen, blijkt crossborder ecommerce toch vaak minder makkelijk dan gedacht. Logistieke problemen, cultuurverschillen, grotere concurrentie en het verlies van focus kunnen stuk voor stuk grote drempels opwerpen.

Wil je internationaal groeien en zoek je hulp bij Europese verpakking- en btw-regels of advertentiecampagnes? Amazonsellers hielp al meer dan 400 webshops met crossborder ambities.

Crossborder ecommerce groeit

crossborder ecommerceIn 2014 bleek al uit diverse onderzoeken dat crossborder-webwinkels harder groeien dan de webwinkels die alleen in eigen land actief zijn. Dit komt niet alleen doordat de afzetmarkt (vele malen) groter wordt, maar bijvoorbeeld ook omdat de hoogtijdagen bij seizoenproducten wordt verlengd. Er zijn diverse manieren om te bepalen welke landen interessant kunnen zijn voor crossborder ecommerce, zoals de marktcijfers, de groeipercentages van de economie of het gemiddelde bestedingspatroon. Ook is het gebruikelijk om het bij de eerste crossborder-activiteiten dichtbij huis te houden en te kiezen voor de buurlanden.

Onderzoek van Cross-Border Commerce Europe heeft aangetoond dat de Europese crossborder-ecommercemarkt maar liefstĀ 143 miljard euro waard was in 2019. Hierbij was een prominente rol weggelegd voor Amazon, voor webwinkeliers het ideale platform om te beginnen met grensoverschrijdende verkoop online.

Op zoek naar webwinkelsoftware? Kijk eens naar Wix.com, JouwWeb.nl of Shopify. Hiermee kun je gemakkelijk en snel zelf een webwinkel maken!

Schaalvoordelen of lokaliseren

Of een crossborder-avontuur succesvol wordt hangt vaak samen met de mate waarin ondernemers hun webwinkel afstemmen op de behoeften van buitenlandse klanten, zoals lokale betaalmethoden, een lokaal (retour)adres, een lokaal telefoonnummer en lokale keurmerken. Consumenten moeten nu eenmaal vertrouwen krijgen in de shop en wanneer je niet meegaat met de lokale, vertrouwde manier van ondernemen kan dat erg nadelig zijn. Al zijn er ook voorbeelden van bedrijven die bij crossborder ecommerce uitgaan van de overeenkomsten tussen de landen en slechts een aantal aspecten lokaliseren, zodat alles zo schaalbaar mogelijk blijft.

Verkopen via een marktplaats

AmazonWanneer je je pijlen gaat richten op crossborder ecommerce kun je ervoor kiezen om een webshop uit te rollen in het buitenland, maar je kunt ook gebruikmaken van platformen als Amazon, eBay en Alibaba. In het laatste geval kun je relatief eenvoudig meeliften op hun logistiek, betaaldiensten en marketing. Ook helpt het om te zorgen dat je de plaatselijke ecommercewetgeving niet overtreedt.

Vooral in gevallen waarin je de markt nog niet zo goed kent, kan het een goede testcase zijn om te beginnen op een marktplaats. Is de uitkomst positief, dan kun je altijd nog een lokale webshop opzetten.

Verkopen in Duitsland? Denk aan de verpakkingswet!

Verkoop je met je webwinkel ook producten aan consumenten in Duitsland? Dan ben je hopelijk bekend met VerpackG, de nieuwe verpakkingswet die sinds 1 januari 2019 van kracht is. Deze wet stimuleert duurzaamheid in de ecommerce door verpakkingen te belasten.

VerpackG komt erop neer dat wanneer iemand een verpakking voor het eerst in omloop brengt, dat die verpakking dan gerecycled moet worden. Maar aangezien dit in de praktijk haast niet is te doen (doordat er bijvoorbeeld geen zicht is op wat er met het pakketje gebeurt nadat de klant ‘m heeft ontvangen), kun je dit afkopen.

Elke ondernemer die verkoopt in Duitsland, moet zich aanmelden bij het Verpackungsregister. Dit is kosteloos. Doe je dat niet, dan kun je een boete riskeren van maximaal 200.000 euro. Ook dien je jaarlijks aangifte te doen over je verpakkingen.