Consumentengedrag

Consumentengedrag gaat over de manier waarop consumenten zich gedragen in een webwinkel. Er verschijnen regelmatig nieuwe onderzoeken over het gedrag van consumenten. Op deze pagina lees je hier meer over.

Nieuws over consumentengedrag

Onze laatste nieuwsberichten over consumentengedrag zijn:

Wat is consumentengedrag?

Consumentengedrag gaat over de manier waarop consumenten zich gedragen in een webwinkel: waar zijn ze in geïnteresseerd, waar klikken ze op, wat kopen ze, waarom kopen ze dat, et cetera. Het draait dus om hoe en waarom consumenten producten en diensten kiezen en gebruiken. In studies naar consumentengedrag wordt niet alleen koopgedrag bestudeerd, maar ook hoe vaak klanten het product gebruiken en hoe tevreden ze ermee zijn. Ook kijken onderzoeken naar hoelang klanten het product gebruiken en of ze het doorverkopen als ze het niet meer willen.

Consumentengedrag draait om hoe en waarom consumenten producten kiezen en gebruiken.

Waarom bestudeert men consumentengedrag?

Door het groeiende aantal online spelers heeft de consument steeds meer mogelijkheden waaruit hij kan kiezen. De consument bepaalt waar, wanneer en hoe diegene een bestelling plaatst. Organisaties brengen het aankoopproces, de wensen en behoeften van doelgroepen in kaart om hier op in te kunnen spelen met product, prijs, plaats en promotie. Al deze onderzoeken kunnen erg interessant zijn voor webwinkeliers die hun aanbod en marketing beter willen afstemmen op hun klantenkring.

Inspelen op consumentengedrag in je webshop

Er zijn verschillende manieren waarop de resultaten van die onderzoeken toegepast kunnen worden. Webwinkeliers baseren hun marketingstrategie vaak op consumentengedrag. Je marketingstrategie heeft een grotere kans om succesvol te zijn als je deze informatie toepast.

Ook de lay-out van de webshop, het inkopen van producten en de integraties die een webwinkelier koppelt aan de webshop kunnen aangepast worden aan de hand van onderzoeken naar consumentengedrag.

Door te weten hoe een consument zich gedraagt optimaliseer je het productaanbod en verbeter je de conversie.

Door te weten hoe een consument zich gedraagt of wenst te gedragen in een shop, kun je als webwinkelier net wat beter je productaanbod optimaliseren en zo de conversie verbeteren.

Welke factoren hebben invloed op consumentengedrag?

Er zijn verschillende factoren die consumentengedrag beïnvloeden. De meest voorkomende zijn:

Marketingcampagnes

Marketingcampagnes hebben veel invloed op aankoopbeslissingen. Met de juiste boodschap kan een campagne zelfs consumenten overhalen om van merk te veranderen of te kiezen voor duurdere alternatieven.

Economische omstandigheden

Vooral bij dure producten (zoals huizen of auto’s) spelen economische omstandigheden een grote rol. Een gunstige economie geeft een consument meer vertrouwen en bereidheid om aankopen te doen.

Persoonlijke voorkeuren

Consumentengedrag kan ook worden beïnvloed door persoonlijke factoren: voorkeuren, antipathieën, prioriteiten, moraal en waarden. Dit is bijvoorbeeld goed te zien in de modebranche.

Groepsdruk

Groepsdruk heeft ook invloed op het consumentengedrag. Wat familieleden, klasgenoten, directe familieleden, buren en kennissen denken of doen, kan een belangrijke rol spelen bij beslissingen van consumenten. In onderzoek naar consumentengedrag wordt vaak rekening gehouden met opleidingsniveaus en sociale factoren.

Koopkracht

Bovendien speel koopkracht een belangrijke rol bij het beïnvloeden van consumentengedrag. Ook al is het product misschien uitstekend, de marketing goed, als de consument er het geld niet voor heeft, koopt diegene het niet.

Onderzoek naar consumentengedrag selecteert factoren

In onderzoeken naar consumentengedrag wordt rekening gehouden met de verschillende factoren die van invloed zijn. Soms beslaat een onderzoek alle online shoppers in ons land, maar soms ook bepaalde doelgroepen, zoals mannen, vrouwen, senioren of tieners.

Kennis van consumentengedrag kan helpen je doelgroep te bepalen.

Door rekening te houden met deze factoren, ben je als webwinkelier beter in staat je doelgroep te bepalen. Ook dit kan je conversies verhogen.