Lightspeed

Lightspeed
Lightspeed behoort tot de grotere aanbieders van webwinkelsoftware en kassasystemen. Het van oorsprong Canadese bedrijf is opgericht in 2005 en nam eind 2015 het Nederlandse  SEOshop over. Hierdoor kon Lightspeed in één klap een doorontwikkeld ecommerceplatform toevoegen aan haar portfolio. Met de overname verviel de naam SEOshop, dat sinds 2008 actief was.

Nieuws over Lightspeed

Ben je op zoek naar de laatste ontwikkelingen van Lightspeed in Nederland? Onze laatste nieuwsberichten hierover zijn:

Lightspeed: POS & Ecommerce

Lightspeed biedt verkoopsoftware voor retailers, restaurant én webwinkeliers. Van oorsprong is het een point-of-sale-systeem dat helpt om van elke locatie een verkooppunt te maken. Sinds de overname van SEOshop in 2015 biedt het ook een ecommerce-oplossing. Inmiddels zijn beide oplossingen zowel in elkaar geïntegreerd als verder uitgebreid.

In 2015 nam het SEOshop over. Deze software stond aan de basis van Lightspeed Ecommerce.

In 2017 draaien naar eigen zeggen 40.000 bedrijven in 100 landen op de software, die gezamenlijk 15 miljard transacties verwerkten dat jaar. Het hoofdkantoor is gevestigd in het Canadese Montréal. Daarnaast heeft het bedrijf nog zes andere kantoren wereldwijd, waaronder in Amsterdam.

Wil je een webwinkel beginnen en twijfel je tussen Lightspeed en Shopify? Lees dan ons artikel: Shopify vs. Lightspeed: de verschillen. Wat geeft voor jou de doorslag?

Lightspeed-webshop made in Holland!

Heb je een webshop van Lightspeed? Dan is een groot deel van die code gemaakt in Amsterdam! De webshop-oplossing van Lightspeed kent haar oorsprong in de overname van SEOshop. Dit was webwinkelsoftware uit Nederland. In 2015 werd het overgenomen en hernoemd naar Lightspeed Ecommerce. Destijds waren er in Nederland zo’n tienduizend webwinkels gemaakt op basis van SEOshop. Hoeveel webshops er momenteel draaien op basis van Lightspeed doet het bedrijf geen uitspraken over.

Een deel van de code van elke Lightspeed-webshop is gemaakt in Nederland!

Lightspeed Amsterdam

Lightspeed AmsterdamSinds de overname van SEOshop is Lightspeed ook actief vanuit Amsterdam. Dit is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste kantoren van het bedrijf. Nog altijd werkt het vanuit Amsterdam aan haar ecommerce-oplossing maar ook aan de andere producten van de onderneming. Begin 2018 werkten bij de vestiging in Amsterdam zo’n honderd mensen waarvan ongeveer een derde oud-medewerkers van SEOshop waren.

Beursgang in 2019

Sinds 8 maart 2019 is Lightspeed genoteerd op de Toronto Stock Exchange. Bij de eerste emissie werden 15 miljoen aandelen aangeboden, waardoor het destijds een bedrag rond de 240 miljoen dollar wist op te halen. Bloomberg schatte de waarde van de softwareaanbieder hierdoor rond de 1,4 miljard dollar. Eén reden van de beursgang was dat het graag een extra groeiversnelling wilde inzetten. Het eerste jaar na de beursgang heeft het verschillende overnames gedaan en nieuwe kantoorlocaties geopend.

In september 2020 haalde Lightspeed met een beursgang in de Verenigde Staten 376 miljoen dollar aan groeigeld op. Met dit geld wil het overnames gaan doen.

In 2019 haalde het 240 miljoen dollar op bij haar beursgang op de Toronto Stock Exchange.

Lightspeed Ecommerce: ervaringen

De makers van Lightspeed Ecommerce, de voormalige SEOshop-oplossing, hebben de software ontwikkeld met het idee dat de ondernemer zich volledig moet kunnen richten op de marketing van de webshop. De duidelijke beheeromgeving en de diverse marketingstool en apps die er (vaak tegen betaling) voor zorgen dat de webshop meer functies krijgt of beter presteert worden door de gebruikers enthousiast ontvangen.

Ook zijn er positieve ervaringen rond de mogelijkheid om eenvoudig internationaal te ondernemen. Verder biedt de optie om de webshop te koppelen aan het kassysteem van de fysieke winkel(s) uitkomst voor omnichannel-ondernemers. In de markt wordt het gezien als een fijne software-aanbieder voor middelgrote webwinkels.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over Lightspeed zijn:

Hoe maak ik een webshop via Lightspeed?

Met het product Lightspeed Ecommerce kun je zelf een geheel eigen webwinkel beginnen. Je kunt er ook voor kiezen om een van de partners van Lightspeed een webshop voor jou te laten maken.

Wat zijn de verschillen tussen Shopify en Lightspeed?

Shopify en Lightspeed zijn grote softwarespelers uit Canada, die beide ook actief zijn op de Nederlandse markt. Beide richten ze zich op het mkb met zowel een point-of-sale- als ecommerce-oplossing. Er zijn dus veel overeenkomsten maar er zijn ook verschillen tussen Shopify en Lightspeed.

Welke kosten maak ik bij een Lightspeed-webshop?

Bij Lightspeed betaal je een vast tarief per maand voor de software. Met alleen deze kosten kun je een webshop beginnen. Al betalen de meeste webshops daarnaast ook andere kosten. Denk aan de kosten voor (extern ontwikkelde) plugins, betalingen en een betaald template. Ook de kosten van verzendingen of je betaalprovider worden soms los gefactureerd. Daarnaast heb je extra kosten als je de webshop laat bouwen door een ontwikkelbureau dat gespecialiseerd is in het bouwen van webshops met Lightspeed.

Wat is Lightspeed Connect?

Lightspeed Connect is een jaarlijks terugkerend netwerkevent voor klanten en toeleveranciers. Hier informeert het haar klanten zelf maar daarnaast is er meestal ook veel inspiratie te vinden via gastsprekers of partners. Het event vindt meestal plaats in het najaar en Lightspeed informeert over haar grootste ontwikkelingen die het dat jaar heeft meegemaakt en wat er voor de komende periode op de planning staat.