Financiering

financieringMet een webwinkel kun je veel geld verdienen, maar dit moet je wel eerst allemaal voorfinancieren. Om die reden zoeken webwinkels regelmatig naar allerlei vormen van financiering. Zowel voor het financieren van voorraad, marketing, lopende zaken of seizoensinvloeden worden regelmatig allerlei externe financieringen aangevraagd.

Nieuws over financiering

Dit zijn onze laatste nieuwsberichten over het financieren van een webwinkel:

Veel webwinkels zoeken externe financiering

financieringWebwinkels maken regelmatig gebruik van externe financiering. Het financieren van de voorraad is de meest populaire optie. Dit gebeurt meestal via de leverancier. Naast leverancierskrediet hebben twee op de drie webwinkels in Europa in 2018 en 2019 nog extra financiering nodig gehad. Voor een deel is dat logisch: niet alle leveranciers leveren op krediet en als het bedrag oploopt dan zijn de kosten hiervan soms ook hoger dan een reguliere banklening.

Het financieren van voorraad tijdens de feestdagen gebeurt dus niet altijd via de leverancier. Maar dat is niet de enige reden waarom online retailers financiering zoeken: bijna een kwart van de bedrijven leende geld om lonen te kunnen betalen. En 27 procent gebruikte de financiering om reguliere bedrijfskosten te dekken. Het hoogste percentage kan echter worden teruggevonden bij het kopen van equipment.

Snel zakelijk geld lenen voor je onderneming? Kredietvooruit.nl of BridgeFund. Je bedrijf moet langer dan een jaar bestaan en jaarlijks minimaal 50.000 euro omzet hebben.

Voorraadfinanciering

Zeker als je snel groeit of veel te maken hebt met seizoensinvloeden of hoge marketingkosten kan de financiële druk van voorraad behoorlijk oplopen. Zowel in de magazijnruimte, het inrichten hiervan met stellingen en software als in de voorraad van producten zelf. Voorraad financieren via krediet kan een lastige opgave zijn. Banken willen beperkt financieringen verstrekken voor voorraad. Naast banken zijn er wel financiers die gespecialiseerd zijn in kortlopende kredieten voor de retail.

Webwinkels regelen de financiering steeds vaker buiten de bank om.

Kortlopende leningen voor retailers

Grote leningen lopen nog altijd vooral via de bank of gespecialiseerde fintechs die bijvoorbeeld een zakelijk krediet (rood staan) aanbieden. Daarnaast zijn er steeds meer spelers die hun klanten kortlopende kredieten bieden. Hieronder een overzicht:

Crowdfunding

crowdfundingEen andere vorm van financiering die steeds vaker door ecommercespelers wordt ingezet, is crowdfunding. Zeker als het om grotere bedragen gaat, is crowdfunding soms een uitkomst. In de ecommerce zijn er vaak grote groeicijfers mogelijk. Daarnaast is de reputatie van webwinkels vaak redelijk bekend. Hierdoor zijn ze zeer geschikt voor crowdfunding. Diverse webshops hebben tonnen, soms zelfs meer dan een miljoen euro via een crowdfunding-campagne opgehaald.