DHL

DHLDHL is één van de grootste logistieke bedrijven ter wereld. Het bedrijf bezorgt naar eigen zeggen ruim 1,6 miljard pakketten per jaar in meer dan 220 verschillende landen en regio’s. Medio 2021 maakte het bedrijf bekend dat DHL alleen al in ons land meer dan 200 miljoen pakketten per jaar verwerkt. Ecommerce News volgt met name nieuws en ervaringen rond DHL Parcel.

Nieuws over DHL

Onze laatste nieuwsberichten over DHL zijn:

Achtergrond DHL

DHL werd in 1969 opgericht door Adrian Dalsey, Larry Hillblom en Robert Lynn. De beginletters van hun achternamen vormen de naam van deze internationale speler, die in 2002 werd overgenomen door Deutsche Post. Na de overname werd het merk opgesplitst in verschillende divisies, waarvan DHL Express en DHL Parcel binnen de ecommerce het meest bekend zijn.

In Nederland is DHL de tweede partij.

DHL Express levert (inter)nationale express-zendingen voor zowel particulieren als zakelijke klanten. DHL Parcel biedt (inter)nationale pakketservices voor zakelijke en particuliere klanten. Bekende klanten zijn bijvoorbeeld Wehkamp, Nespresso en Douglas. In Nederland is PostNL marktleider, maar met een marktaandeel van zo’n dertig procent is DHL een goede tweede partij.

Zelf verzendlabels printen en goedkoper je pakket versturen via PostNL, DHL, DPD, Budbee, UPS en meer met één collectief verzendcontract? Verzend via SendCloud. 23.000 webshops gingen je voor.

Welke bezorgopties biedt DHL?

Tijdens een interview met Ecommerce News liet Branko Schuurman, Vice President Marketing & Programs, ons weten dat je je als technisch dienstverlener op slechts twee manieren kunt onderscheiden: door de infrastructuur en de service. “Consumenten worden steeds veeleisender, waardoor je vaker en flexibeler zal moeten bezorgen”, zei hij destijds.

Doordat het lastig blijft om te voorspellen wanneer mensen thuis zijn, investeerde DHL flink in alternatieven om bestellingen af te leveren. Naast de servicepunten in de winkels kunnen consumenten hun pakket laten bezorgen in een pakketkluis. Verder biedt DHL tijdvaklevering, zaterdaglevering, avondlevering en levering op een afgesproken plek rondom het huis.

Bezorgen op een afgesproken plek

In 2020 introduceerde DHL de afleveroptie Afgesproken Plek. Consumenten geven hierbij de bezorger toestemming om het pakket achter te laten op een vooraf afgesproken plek rondom hun huis. Zodra het pakket is afgeleverd, krijgt de consument hier een melding van.

Deze optie kan worden geselecteerd zodra de bestelling is gesorteerd en consumenten een track en trace-link ontvangen. Hierbij is het wel belangrijk dat het een woonadres is en dat het pakket op een veilige en overdekte plek kan worden afgeleverd, zoals een carport. Wanneer de bezorger de plek niet veilig genoeg vindt of wanneer de zending een extra handeling nodig heeft, bijvoorbeeld vanwege een handtekening of leeftijdscheck, dan vervalt de optie.

DHL is verantwoordelijk tot het moment van afleveren.

Als verzender kun je er ook voor kiezen om de afleveroptie uit te zetten, bijvoorbeeld omdat de aankoop fraudegevoelig is of een hoge waarde vertegenwoordigt. DHL is – net als bij reguliere afleveropties -verantwoordelijk voor de zending tot het moment van afleveren, daarna is het de verantwoordelijkheid van de consument.

Wat is DHL Vandaag?

Uit onderzoek blijkt keer op keer dat de meeste consumenten hun order in de avonduren plaatsen. Hierbij is het gebruikelijk dat zij hun bestelling de volgende dag willen ontvangen. De meeste webwinkeliers die de logistiek in eigen beheer hebben, leveren hun orders echter vaak aan het eind van de middag bij de vervoerder aan.

Dit betekent dat de consument het pakket pas de dag erop ontvangt. DHL introduceerde daarom DHL Vandaag. Webwinkeliers kunnen de pakketten ’s ochtends voor 10.30 uur bij het bedrijf aanleveren, waarna de bestellingen in de avond worden bezorgd. Medio 2021 heeft DHL zestien sorteercentra, veertien daarvan bieden de service DHL Vandaag.

Hoe duurzaam is DHL?

Net als bij andere logistieke partijen is duurzaamheid een belangrijke pijler bij DHL. Het bedrijf investeert al jaren op rij meerdere miljoenen in het verduurzamen van de logistieke operatie, bijvoorbeeld door steeds meer elektrische auto’s in te zetten. Medio 2021 heeft het bedrijf 600 vrachtauto’s en 1100 bestelbussen in haar wagenpark, dat op den duur volledig elektrisch moet zijn.

DHL investeert flink in het elektrisch maken van de bezorgvloot.

DHL streeft ernaar om in 2025 alle pakketten uitstootvrij te bezorgen. In 2050 wil de vervoerder helemaal vrij zijn van logistieke CO2-uitstoot. Dit doet de logistieke speler onder meer door alle nieuwe locaties – denk aan CityHubs en sorteercentra – duurzaam te bouwen.

Het paradepaardje is het sorteercentrum in Zaltbommel, dat de groenste én grootste locatie van DHL is. Het pand is voorzien van 11.000 zonnepanelen, waarmee alle installaties van energie worden voorzien. Ook leveren de panelen voldoende energie voor het opladen van de elektrische (bestel)auto’s. De vestiging heeft de capaciteit om dagelijks een half miljoen pakketten te verwerken.

Meer CityHubs voor last-mile-delivery

DHL kondigde in 2021 aan dat het in drie jaar tijd zo’n 350 miljoen euro wil investeren. Naast de investering in de bezorgvloot wordt het geld onder meer gebruikt om 26 nieuwe CityHubs te bouwen aan de rand van stedelijke gebieden.

Door het aantal hubs te vergroten, kunnen de routes worden ingekort waarmee DHL de last mile efficiënter en duurzamer maakt. Medio 2021 heeft DHL een kleine 140 CityHubs in Nederland. Dit aantal moet dus worden uitgebreid naar ruim 160 hubs.

Voor wie is DHL fulfilment geschikt?

Naast transport via de weg, de lucht, de zee en het spoor heeft DHL dertig fulfilmentcentra, van waaruit de EU- en UK-markten worden bediend. “Steeds meer consumenten verwachten hun order de volgende dag te ontvangen, waardoor het een must is om je magazijn in de nabijheid van de klant te hebben”, zegt DHL over de aanleiding van de fulfilmentcentra.

Met de fulfilmentcentra kunnen retailers sneller internationaal leveren.

Voor kleine en middelgrote webwinkeliers is het vaak (veel) te kostbaar om in alle afzetmarkten voorraad te hebben liggen. Door gebruik te maken van de fulfilmentcentra kunnen retailers sneller internationaal leveren.

In de praktijk maken webwinkeliers nauwelijks gebruik van deze oplossing, omdat het voordeliger is om alle voorraden onder te brengen op een centraal punt. Voor merken en b2b-spelers die grote(re) orders per klant versturen die snel op de eindlocatie moeten zijn, is het wel een mooie oplossing.

Samenwerking met Marktplaats

Vanaf eind 2022 kunnen Marktplaats-verkopers de bestellingen laten afleveren op één van de 4.000 DHL-punten. In juli 2023 werd de samenwerking uitgebreid. Sindsdien kunnen Marktplaats-orders ook worden thuisbezorgd door DHL. De Duitse verzender is niet de eerste partij die deze opties aanbiedt. Met PostNL had Marktplaats deze samenwerkingen al.

Ervaringen DHL

De reviews over DHL zijn wisselend. Dit is eigenlijk bij elke logistieke speler het geval, aangezien het aantal bestellingen blijft toenemen en consumenten alsmaar veeleisender worden. In 2020 – toen de vervoerders het mede door corona ontzettend druk hadden – regende het klachten over de bezorgdiensten, die deze drukte nauwelijks konden bolwerken.

Opvallend was wel dat DHL bovengemiddeld veel negatieve reviews kreeg. Het merendeel van deze klachten ging over de ‘niet thuis’-melding, terwijl consumenten aangaven gewoon thuis te zijn. Het was zelfs zo erg dat DHL op Klacht.nl de meeste klachten van alle koeriersbedrijven had. Ook op Trustpilot scoort DHL met een 1.2 uit 5 bijzonder laag.

Ter vergelijking: PostNL scoort op het moment van schrijven een 1.3 en UPS een 1.2. Naast de klachten over pakketten die niet zijn afgeleverd, blijken de tijden in de tijdvakken nogal ruim te worden genomen. Bij navraag geeft DHL de volgende reactie: “De opgegeven tijdvakken zijn indicatief. We kunnen daarom niet garanderen dat de levering plaatsvindt binnen het aangegeven tijdvak.”