Verzendkosten

De kosten van een pakket verzenden hebben veel invloed op je webshop. De ideale verzendkosten bestaan niet, maar aanpassingen beïnvloeden vaak sterk je conversie en bedrijfskosten. Hoe kun je goedkoop een pakket versturen en welke kosten reken je door naar je klant?

Nieuws over verzendkosten

Onze laatste nieuwsberichten over de kosten van een pakket verzenden zijn:

Kosten van een pakket verzenden

verzendkosten webshop-zendingen Als je een bestelling hebt dan moet je op zoek naar een pakketbezorger die deze naar de klant verstuurt. Je kunt het pakketje bij het postkantoor brengen maar dit is wel een dure oplossing.

Voor kleine pakketjes, die je als brievenbuspakketje per post verstuurt, gelden lagere tarieven. Ook kun je soms goedkoper een normaal pakket versturen, maar dan moet je wel volume hebben. Toch zijn de drempels eigenlijk niet eens zo hoog. Ook PostNL biedt een makkelijkere en goedkopere oplossing als je zelfs maar enkele pakketjes per week verstuurt.

Btw op verzendkosten

PostNL verkoopt verzendlabels zonder btw maar over jouw verzendkosten moet jij wel btw verzendkosten rekenen. Het btw-percentage is gelijk aan het product wat je verstuurt. Als je producten verkoopt met wisselende btw-tarieven dan moet je de btw over de verzendkosten naar rato doorrekenen.

Reken je de verzendkosten (deels) door naar de klant als je een pakketje verstuurt? Houd dan rekening met de btw.

Voor de meeste producten geldt het percentage van 21 procent. Dat betekent dat als jij een verzendlabel voor 7 euro koopt bij PostNL en jij zelf jouw klant ook 7 euro aan verzendkosten rekent dat je hierop 1,21 euro verliest. Verzendkosten zijn dus al snel een flinke kostenpost voor retailers.

Lagere tarieven door samenwerking

Soms kun je voor het versturen meeliften op de volumes van inkooporganisaties. Bekende partijen zijn:

Sendcloud

sendcloudMet de software van Sendcloud kun je goedkoop pakketten versturen. Het werkt zowel met PostNL, DHL als specialistische vervoerders. Je kunt er dus ook grotere of zware pakketten mee verzenden. Webshops met een eigen verzendcontract versturen pakketten via Sendcloud omdat ze de koppelingen prettig vinden werken. Het biedt ook redelijke tarieven als je een pakket naar een ontvanger in het buitenland verstuurt.

SendSmart

SendsmartVerzendt jouw webshop jaarlijks zo'n 100 tot 15.000 pakketten of zelfs hele pallets? Dan kun je deze goedkoper verzenden via DHL door mee te liften op het inkoopvoordeel van SendSmart. Ze hebben een snelle, behulpzame helpdesk en gratis koppelingen met de meeste webshops. Klanten waarderen SendSmart met bijna een 9.

World Parcel Solutions (WPS)

wpsAl ruim 20 jaar heeft World Parcel Solutions (WPS) ervaring in de internationale post- en pakketwereld. Door hun onafhankelijke positie hebben ze voordelige tarieven voor het (inter)nationaal verzenden met zowel nationale postbedrijven als alternatieve vervoerders. Je kunt de tarieven ook koppelen aan een Sendcloud-account.

Doordat deze organisaties de pakketten bundelen van een groot aantal klanten krijgen ze wat volumekorting en dat rekenen ze door in lagere verzendkosten.

Ook als je volumes nog niet zo groot zijn kun je soms al besparen op de verzendkosten van je webshop.

Zending uitbesteden

Je kunt de verzending van je webshop ook uitbesteden. Bij dropshipping regelt je leverancier de verzending. Je kunt de logistiek ook uitbesteden aan fulfilment-bedrijven. Dit zijn bedrijven die hun magazijn en inpakdiensten aanbieden en die zijn soms ook bereid om volumekorting door te spelen.

Je leverancier of fulfilmentaanbieder rekent zelf eigen tarieven voor de diensten. Je betaalt hier ook voor de handling, orderverwerking en opslag. Maar de verzendkosten zijn soms lager door de hogere volumes. Als je deze korting doorrekent is het uitbesteden van je magazijn soms toch een goed idee.

zendingen met korting versturen via PostNL

Verzendkosten van grote en/of zware pakketten

De kosten van een pakket verzenden zijn in Nederland relatief laag omdat het hele proces best efficiënt is ingericht. Tenminste, als je een gemiddeld pakket hebt van het formaat van een schoenendoosje en gewicht van een paar kilo. DHL en PostNL zijn minder goed op zware, breekbare of grote pakketten ingericht.

Zodra je pakket zwaar, breekbaar of groot wordt kunnen de verzendkosten enorm toenemen. Tijdens het begin van de lockdown in de coronaperiode werden er bijvoorbeeld relatief veel zware en grote pakketten verzonden en duurde het niet lang voordat er gesproken werd over stijgende verzendkosten.

Verzendkosten als marketinginstrument

PakketbezorgerDe kosten van het verzenden van een pakket zijn natuurlijk een nadeel van je webwinkel, maar dat wil niet zeggen dat je uit jouw logistiek geen voordeel kunt halen. Bijvoorbeeld door betere logistiek te bieden dan de concurrent.

Het kostenplaatje voor transport wordt voor jou dan misschien duurder maar je hoeft vervolgens minder uit te geven aan marketing, wanneer je conversie stijgt omdat klanten om jouw verzendopties en –keuzes vaker voor jou gaan kiezen.

Zo bieden DPD of Transmission soms een betere dienstverlening als pakketten erg groot zijn, of heeft UPS internationaal een sterke merknaam die wat luxer kan overkomen. Of deze aanbieders ook echt meerwaarde kunnen bieden is afhankelijk van wat je afneemt.

Ook PostNL en DHL bieden soms meer opties als je bereid bent hogere tarieven te betalen. Zo zijn een handtekening bij ontvangst, tijdvaklevering en –avond of weekenden soms mogelijk als je bereid bent de kosten daarvoor te dragen.

Verzendkosten webshop bepalen

Welke verzendkosten reken je met je webshop door naar de klant? Ook voor kleinere webwinkels is het lastig om de juiste verzendkosten te bepalen. Concurreren met grote spelers is moeilijk, omdat die snel gratis verzending aanbieden. Dat betekent niet dat jij ook geen verzendkosten mag rekenen richting je klant, maar als online speler verlies je simpelweg klanten als je geen aantrekkelijk verzendbeleid hanteert.

De verzendkosten die je doorrekent naar je klant hebben veel invloed op je conversie.

Omdat de verzendkosten, net als de retourkosten, veel invloed hebben op jouw bedrijfsresultaat kun je een drempelbedrag overwegen. Bijvoorbeeld dat je jouw klant bij een bestelbedrag vanaf vijftig euro geen verzendkosten meer rekent. Een bijkomend voordeel hiervan is dat je klanten verleidt om iets extra’s te bestellen, zodat ze de gratis verzending te pakken hebben.

Volgens onderzoek van fulfilmentbedrijf Huboo voegt zo’n 79 procent van de Nederlandse consumenten extra producten toe aan online bestellingen om gratis verzending te krijgen. Hierbij geldt natuurlijk wel dat het bedrag aantrekkelijk moet zijn. Als jij de markt wil bestormen als prijsvechter, maar wel een drempelbedrag van honderd euro hanteert, is de kans klein dat je jouw klant hiertoe verleidt.

Past het niet in het bedrijfsmodel om gratis verzending aan te bieden? Dan kiezen de meeste webwinkeliers voor vaste verzendkosten, waardoor het voor iedereen duidelijk is wat de bijkomende kosten zijn. Bij orders met een wat hoger aankoopbedrag is dit doorgaans niet zo’n probleem, maar klanten die bij impulsartikelen nog eens vijf euro extra aan verzendkosten moeten betalen, haken hier al snel op af.

Zelf verzendlabels printen en goedkoper je pakket versturen via PostNL, DHL, DPD, Budbee, UPS en meer met één collectief verzendcontract? Verzend via SendCloud. 23.000 webshops gingen je voor.

Kosten van een pakket retour laten verzenden

retourenMet de kosten van het versturen van een bestelling heb je waarschijnlijk al wel rekening mee gehouden in je marge. Maar wanneer klanten een pakket retour sturen maak je hierop al snel verlies. Webwinkeliers zien retourkosten dan ook vaak als de meest vervelende kosten van pakketverzending. Gelukkig retourneert 63 procent van de consumenten zelden iets en 7 procent doet dit zelfs nooit.

Ook klanten letten er soms sterk op. Een antwoordnummer of andere oplossing voor retourkosten kan je dus geld kosten, maar ook extra bestellingen opleveren. Of die opwegen tegen de extra kosten is natuurlijk een berekening waard. Overigens is het niet verplicht om de kosten van het retoursturen als webwinkelier aan te bieden. Je kunt deze kosten namelijk ook bij de klant neerleggen.

Verzendabonnementen

Een trend die al een tijdje gaande is binnen de ecommerce is het verzendabonnement. In 2005 lanceerde Amazon al het Amazon Prime abonnement, waarbij klanten voor een bepaald bedrag gebruik kunnen maken van extra diensten. In eigen land kwam Bol.com begin 2017 met het bezorgabonnement Select, waarbij klanten voor 9,99 per jaar alle verzendkosten voor dat jaar kunnen afkopen. Daarnaast kunnen ze gebruikmaken van premium verzendmogelijkheden zoals same day delivery en zondagbezorging.

Met een kleine of middelgrote webshop is het ongebruikelijk om je klanten een verzendabonnement aan te bieden, maar als je marge het toelaat kun je wel spelen met de verzendkosten. Om herhaalaankopen te stimuleren kun je bijvoorbeeld na elke order de bestelling erop gratis bezorgen. Ook kun je kijken naar extra bezorgopties, zoals tijdvaklevering of de mogelijkheid om het bezorgtijdstip zelf te wijzigen.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over de verzendkosten van webshops zijn:

Wat zijn de kosten van een pakket verzenden?

Gemiddeld liggen de verzendkosten voor webshops tussen de 5 en 6 euro maar de kosten van een pakket versturen zijn sterk afhankelijk van de vervoerder, het pakket en de gewenste voorwaarden. Het maakt dus nogal uit of je een schoenendoosje verzendt via het postkantoor of dat je een grote ingepakte surfplank nog ergens dezelfde dag wilt laten afleveren.

Welke kosten kun je bij een zending doorrekenen naar de klant?

Er was lange tijd een trend zichtbaar waarbij steeds meer webwinkels gratis bezorging aanboden, maar die lijkt doorbroken. Gratis verzenden of retourneren is zelfs op zijn retour. Al kan het doorrekenen van verzendkosten wel een negatief effect hebben op je conversie. Veel webshops werken daarom met drempels of soortgelijke oplossingen.

Mag je de klant laten opdraaien voor de retourkosten?

In Nederland ben je verplicht om klanten een zichttermijn te bieden. Dat betekent dat deze zonder opgave van reden de bestelling kan retourneren. Ook de verzendkosten moet je dan teruggeven. De klant moet ervoor zorgen dat het pakket bij jou retour komt. Je kunt de klant dus laten opdraaien voor de retourkosten. Al heeft dat vaak wel een nadelig effect op je conversie.