Ecommerce-logistiek

Webshop-logistiek optimaliserenLogistiek is voor webwinkels een essentieel onderdeel. Als je de producten die je online verkoopt zelf maakt en ook nog eens zelf bij de klanten levert kun je de logistiek volledig zelf regelen. Meestal is dit niet mogelijk. Hoe houd je de kosten laag en service hoog als je afhankelijk bent van externe schakels en bedrijven?

Nieuws over logistiek voor webshops

Onze laatste nieuwsberichten over webshop-logistiek zijn:

Wat is logistiek?

Simpel gezegd is logistiek iets van A naar B brengen. Alles van het inkopen tot het uiteindelijk afleveren bij de klant valt dus onder ecommerce-logistiek. Maar ook het opslaan van producten of het veilig en correct inpakken van orders valt eronder. Voor webwinkels is de logistiek daarom van essentieel belang.

Zelf verzendlabels printen en goedkoper je pakket versturen via PostNL, DHL, DPD, Budbee, UPS en meer met één collectief verzendcontract? Verzend via SendCloud. 23.000 webshops gingen je voor.

Logistiek voor de ecommerce

ecommerce-logistiek uitbesteden of zelf doen?De meeste mensen denken bij logistiek binnen de ecommerce vooral aan die pakketbezorger die het pakketje aan de deur komt afleveren. Dat ook hier veel logistieke innovaties plaatsvinden blijkt wel uit alle ontwikkelingen rond pick-uppoints, afhaallocaties, onbemande kluisjes en andere vernieuwingen die moeten zorgen voor een fijnere, duurzamere en efficiëntere bezorging.

Bij de logistiek van een webshop denken de meeste mensen aan de pakketbezorger.

Maar voor webshops is die laatste stap eigenlijk het makkelijkste deel. Voordat het pakketje werkelijk bij de klant belandt, maakt logistiek al een enorm deel uit van de totale werkzaamheden en investeringen.

De voorraad en het magazijn

Denk daarbij aan het inrichten van het magazijn, zowel aan de logistieke werkzaamheden die je daar uitvoert als het indelen van de magazijnruimte. Fulfilment-werkzaamheden die bij de voorraad van je artikelen komen kijken, van het opslaan van voorraad tot het inpakken van orders, kosten veel tijd en geld. Zowel fysiek als de werkzaamheden in magazijnsoftware. Het automatiseren van deze logistieke processen biedt veel voordelen. Als er voor elk pakketje iemand moet rondlopen om het te zoeken, in te pakken en verzendlabels uit te typen zijn de logistieke kosten al snel niet meer te betalen.

Al helemaal niet als je bedenkt dat veel webwinkels te maken hebben met retouren. En dan hebben we de kosten van de klantenservice nog niet eens meegerekend: ongeveer de helft van de vragen die mensen aan webwinkels stellen zijn logistiek-gerelateerd. Het realiseren van besparingen op de kosten van verzenden of alles wat bij de fulfilment komt kijken is dus voor webshops van essentieel belang!

Ecommerce-logistiek uitbesteden

logistiek uitbestedenHet logistieke proces automatiseren is complex en als je het goed wilt doen vrij kostbaar. Je zou denken dat webwinkels massaal logistiek uitbesteden. Vrijwel alle webwinkels hebben de bezorging bij de klant wel aan partijen als PostNL of DHL uitbesteed. En die zijn dagelijks druk met de pakketjes: CBS-onderzoek uit 2019 laat zien dat bestelauto’s voor post- en pakketvervoer 25 stops per dag maken en dat binnen deze sector vervoerders van pakketjes gemiddeld 38 keer per dag iets afleveren.

Maar los daarvan is logistiek uitbesteden eigenlijk niet populair. Tachtig procent van webshops voert het magazijnproces in eigen beheer uit. Dit zijn wel vooral de kleinere of juist allergrootste webshops. Groeiende webwinkels kiezen vaker voor uitbesteden via fulfilment-bedrijven. Ook zijn er productsectoren waarbij de levering loopt via dropshipping en webshops dus de logistiek uitbesteden aan hun groothandel of leverancier.

Wil je een betere cut-offtijd, meer flexibiliteit in magazijnruimte en verzenden met alle bekende vervoerders? Active Ants, Huboo en SaleSupply.com bieden fulfilment in Nederland en Europa.

Logistieke spelers actief in ecommerce

Logistieke bedrijven waarbij de verzending of (e)fulfilment van webshops core business is:

supply chain processen verbeteren

Logistieke software

Als je één bestelling per dag verwerkt kun je dit prima handmatig overzien. Maar het aantal pakketten groeit kun je veel tijd en geld besparen door processen te automatiseren. Elk ERP-systeem kan processen verbeteren al zijn er ook gespecialiseerde logistieke software voor webwinkels. Deze software houdt bijvoorbeeld ook rekening met afhaalopties, verschillende verzenders en -termijnen, retouren en pakketten verzenden via dropshipping.

Populaire softwarepakketten voor logistieke processen in de ecommerce zijn:

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over webwinkel-logistiek zijn:

Wat is ecommerce-logistiek?

Simpel gezegd is logistiek iets van A naar B brengen. Alles van het inkopen doen bij een groothandel tot het uiteindelijk afleveren bij de klant valt er dus onder. Maar ook het opslaan van producten in een magazijn of het veilig en correct inpakken van orders valt onder de logistiek. Binnen de ecommerce is logistiek daarom van essentieel belang.

Kun je de ecommerce-logistiek uitbesteden?

Zeker! De bezorging aan huis besteden de meeste webwinkels ook uit aan bijvoorbeeld PostNL of DHL. Maar ook het logistieke traject in je magazijn kun je uitbesteden door ergens fulfilment af te nemen.

Hoe maak ik mijn logistieke traject goedkoper?

Wil je goedkoop je pakket versturen of ben je te veel geld kwijt aan het opslaan of verwerken van artikelen? Bij grote volumes kan goede magazijnsoftware of beter je magazijn inrichten veel geld besparen.

Welke software is geschikt voor de logistiek van mijn webshop?

Binnen de ecommerce is veel logistiek software beschikbaar. Zowel voor het indelen of functioneren van je magazijn, als voor het versturen van de producten via verschillende vervoerders.