UPS

Ruim een eeuw geleden werd United Parcel Service, beter bekend als UPS, opgericht als boodschapperdienst in Amerika. Sinds 1976 is de logistieke speler actief in Europa. Inmiddels is UPS, dat beschikt over een eigen vloot en wagenpark, aanwezig in meer dan 200 landen. In de publieke cijfers valt te lezen dat de omzet in 2017 een kleine 66 miljard dollar bedroeg.

Nieuws over UPS

Onze laatste nieuwsberichten over UPS zijn:

Overname Kiala: versterking marktpositie in Europa

UPSDat UPS een Amerikaanse speler is, betekent niet dat de Europese markt van ondergeschikt belang is. Zo nam de speler begin 2012 het Belgische Kiala over, dat bekend is geworden met de afhaalpunten. Kiala was actief in meerdere Europese landen, waaronder België, Nederland en Spanje. In Engeland en Duitsland, waar Kiala nog niet operationeel was, besloot het in 2014 zelf een netwerk van afhaalpunten op te zetten onder de naam UPS Access Points. Ook de bekende Kialapunten werden geleidelijk omgedoopt tot UPS Acces Points.

Overnamepoging TNT Express

Met de overname van Kiala verstevigde UPS haar positie in de snelgroeiende Europese ecommercemarkt. Een maand na deze overname toonde het bedrijf interesse in TNT Express, dat een pakketdienst is uit het oude TNT Post-tijdperk, waar ook PostNL onder viel. Nadat TNT Express een eerder bod had verworpen, kwamen de bedrijven nu wel tot een overeenstemming. De Europese Commissie gaf echter geen akkoord, omdat dit zou betekenen dat UPS een wel heel groot marktaandeel in handen zou krijgen. Enkele jaren later werd TNT Express overgenomen door het eveneens Amerikaanse FedEx.

ups bus

UPS en Amazon

Ook in eigen land zit de logistieke aanbieder niet stil. Zo startte het in 2014 een pilot met Amazon om groenten, vlees en andere levensmiddelen bij consumenten in San Francisco te bezorgen. Het was niet de eerste keer dat beide bedrijven een samenwerking zochten. Amazon koos er al eerder voor om zondaglevering in een aantal grote Amerikaanse steden aan te bieden via UPS. Inmiddels staat Amazon erom bekend de logistiek graag zo veel mogelijk in eigen beheer te houden, maar op de site van UPS valt nog steeds te lezen dat het de internetreus tot haar klanten mag rekenen.

Joint Venture met SF Express voor Chinese markt

In mei 2017 werd bekend dat UPS en het Chinese SF Holding, het moederbedrijf van SF Express, een joint venture startten waarmee ze internationale leveringsdiensten kunnen aanbieden. In eerste instantie gaat het om leveringen van China naar de Verenigde Staten, maar uiteindelijk is het de bedoeling dat ook andere bestemmingen worden aangedaan. Anno 2018 is het nog niet bekend of deze samenwerking wettelijk wordt goedgekeurd.