Webshop-marketing

Zonder goede webshop-marketing is de kans op succes erg klein. Er zijn verschillende manieren om jouw doelgroep te bereiken. Naast adverteren via zoekmachines kun je bijvoorbeeld social media, marktplaatsen of nieuwsbrieven inzetten als marketingkanaal. Waarop focus jij jouw online marketing-strategie?

Nieuws over webshop-marketing

Onze laatste nieuwsberichten over marketing zijn:

Online marketing voor webshops

Er zijn ontelbaar veel manieren hoe je via online marketing bezoekers naar jouw webwinkel kunt krijgen. Eigenlijk gaat marketing nog veel verder dan dat. Het draait er niet alleen om hoe jij je doelgroep bereikt, maar het komt ook terug in hoe jij je merk via het design van je webwinkel presenteert in allerlei uitingen. Ook je verpakkingsmateriaal en de klantenservice van je webwinkel zijn indirecte vormen van marketing.

Groeien in online marketing? Het boek Online Marketing Tornado en/of het cursusprogramma met 47 video's (20 uur) van IMU+ biedt een handig stappenplan voor online ondernemers. Vraag het nu aan!

Zoekmachine-marketing

Online marketing voor je webshopVeel webwinkeliers maken gebruik van zoekmachine-marketing. Alleen al in Nederland zijn er tienduizenden webwinkels. Hierdoor is het niet makkelijk om een goede positie te bemachtigen in Google en andere zoekmachines. Maar als je een mooie niche hebt voor bepaalde zoekwoorden of goed bent in zoekmachine-marketing kan het een succesvolle manier zijn van webshop-marketing.

Google Shopping

Naast de niet-betaalde zoekresultaten (SEO) en betaalde advertenties (SEA) in zoekmachines kun je potentiële klanten ook bereiken met Google Shopping. Via dit vergelijkingsplatform kun je jouw producten promoten via de Shopping-weergaven. Op basis van de zoekopdracht toont Google matchende producten van aangesloten webwinkels. Voldoende productinformatie en duidelijke afbeeldingen zijn hierbij erg belangrijk omdat dit je advertentie sterker maakt.

E-mailmarketing

Grote webwinkels halen vaak veel omzet uit hun database van bestaande klanten. Dit doen ze door mailings op te zetten waarin bijvoorbeeld een nieuwe collectie wordt aangeboden of het nieuwe seizoen van artikelen wordt aangestipt. Om te voorkomen dat de mails ongelezen in de prullenbak belanden, is het verstandig om e-mailmarketing alleen in te zetten als je echt iets te vertellen hebt.

Nog geen eigen adressenbestand opgebouwd? Kijk dan of je met een andere partij kunt samenwerken.

Als jij net bent begonnen heb je waarschijnlijk nog maar een klein adressenbestand. Maar je kunt wel kijken of je kunt samenwerken met een speler die een vergelijkbare doelgroep heeft. Wil die misschien een kleine vermelding van jouw webwinkel maken in zijn eigen nieuwsbrief? Dan kan dat hartstikke goede webwinkel-marketing zijn.

Webshop-marketing kan via verschillende kanalen.

Affiliate marketing

Bij affiliate marketing plaatsen andere websites linkjes of banners die doorlinken naar jouw webshop. Als je de markt kent, kun je losse deals maken. Maar er zijn ook verschillende netwerken waarbij je je kunt aansluiten. Bekende spelers in deze branche zijn onder andere Daisycon en TradeTracker.

Het voordeel hiervan is dat zij hun netwerk met website-eigenaren en bloggers kunnen inzetten, waardoor je vaak snel een groot bereik hebt. Daarnaast hebben zij software waarmee je kunt zien via welk kanaal de bezoeker in jouw webshop kwam.

Groeien in online marketing? Het boek Online Marketing Tornado en/of het cursusprogramma met 47 video's (20 uur) van IMU+ biedt een handig stappenplan voor online ondernemers. Vraag het nu aan!

Contentmarketing

Wil je liever niet in de commerciële blokken maar in de redactionele delen van websites terugkomen? Dat kan met contentmarketing. Dat kan met PR-bureaus, maar als jij een gastblog bij een andere site hebt kun je dat al zien als een vorm van contentmarketing. Een enkel achtergrondartikel, blog of whitepaper brengt meestal niet veel. Wil je echt resultaten zien, dan zal je vaker je kennis moeten delen.

Wil je niet te veel geld uitgeven aan online marketing? Denk dan eens aan een gastblog.

Social media

Veel webwinkeliers zetten social media marketing in om voor het promoten van hun assortiment. Dit kan succesvol zijn. Maar vergeet niet dat social media draait om interactie. Als je platforms als Facebook, Instagram en TikTok alleen maar gebruikt als advertentiekanaal creëer je weinig betrokkenheid bij je volgers. Wissel commerciële content daarom voldoende af met andere berichtjes.

Denk bijvoorbeeld aan leuke weetjes over jouw bedrijf, achtergrondinformatie over de producten of tips die raakvlakken hebben met jouw assortiment. Vergeet ook niet om te reageren op berichten die volgers sturen. Zet je sociale media niet alleen in als webshopmarketing, maar wil je ook daadwerkelijk verkopen via deze kanalen? Dan kan dat bijvoorbeeld via Instagram Shopping en Facebook Winkel.

Influencers

Social media marketingInfluencer marketing ligt in het verlengde van social media marketing. In dit geval promoten influencers jouw producten op hun social media-kanalen. Net als bij affiliate marketing kun je zelf deals sluiten, maar je kunt ook een gespecialiseerd bureau inzetten. Dit werkt het best als de content van de influencer aansluit bij jouw assortiment.

Marktplaatsen

Steeds meer consumenten winkelen via online marktplaatsen. Door hier te adverteren lift je mee op hun enorme bereik. Bovendien hebben deze platforms een groot aantal productgroepen, waardoor bezoekers heel gericht kunnen zoeken. De meeste marktplaatsen werken met een PPC-model (Pay-per-Click). Dit bekent dat je pas betaalt op het moment dat een consument op je advertentie klikt.

De aankoopintentie bij marktplaatsen is vaak hoog.

Veel mensen die een marktplaats bezoeken, zijn van plan om iets te kopen. Markplaats marketing kan veel omzet genereren, al betaal je soms hoge commissies en zit ook de concurrentie hier niet stil. Net als bij andere vormen van reclame en marketing is het belangrijk advertenties te monitoren op effectiviteit.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over webshop-marketing zijn:

Welke online marketing-vormen werken goed voor webshops?

Van affiliate marketing tot zoekmachines en social media marketing: voor webshops zijn er veel vormen van marketing die conversies kunnen opleveren. Wat het beste werkt is per webshop verschillend. Op deze pagina vind je de meest voorkomende vormen van online marketing.

Wat zijn de kosten van webshop-marketing?

Wat je uitgeeft aan marketing kun je meestal zelf bepalen. Als je wilt kun je dus met een marketingbudet van nul euro werken! Via gastartikelen op andere sites kun je aardig wat bezoekers krijgen. Ook bezoekers uit Google of goede e-mailmarketing hoeft in principe geen geld te kosten. Via affiliate marketing kun je ook instellen dat je alleen een stukje commissie betaalt als jij echt bestellingen binnenkrijgt. Je betaalt dan echt alleen als er ook bestellingen uit deze marketingvorm rollen.

Hoe meet je of online marketing werkt?

Voor webshops zijn er verschillende vormen van online marketing. Meestal zijn de effecten hiervan goed te meten. Als je bijvoorbeeld Google Analytics gebruikt dan kun je conversies vaak goed doormeten. Ecommerce-marketing als affiliate marketing, zoekmachine-marketing of e-mailmarketing kun je dan helemaal doormeten.