PostNL

postnlPostNL is het postbedrijf van ons land. Dankzij de groeiende pakketdivisie is ecommerce inmiddels de hoofdactiviteit van PostNL. Op deze pagina vind je alles wat onze redactie over deze logistieke speler heeft geschreven: het laatste nieuws, relevante ontwikkelingen, cijfers, interviews en meer.

Nieuws over PostNL

Onze laatste nieuwsberichten over PostNL zijn:

Ontwikkelingen PostNL

Net als elk ander postbedrijf kampt PostNL al jarenlang met een sterke volumedaling in het aantal bezorgde brieven. De ecommerce-tak neemt daarentegen een steeds prominentere rol in. In het eerste halfjaar van 2017 vertegenwoordigde de ecommerce-divisie ruim 36 procent van de omzet, terwijl dit in het eerste halfjaar van 2019 al was opgelopen tot 51 procent. Dit ging iets sneller dan verwacht, aangezien PostNL dit kantelpunt pas in 2020 dacht te bereiken.

Wil je goedkoper pakketten versturen? Met de de slimme logistieke software van Sendcloud lift je automatisch mee op verzendcontracten met DHL en PostNL.

Overnames door PostNL

PostNL lijfde het afgelopen decennium aardig wat bedrijven in. Zo nam het in 2010 fulfilmentspecialist TopPak over, waardoor het haar dienstverlening kon uitbreiden met fulfilment. Ook signaleerde het bedrijf een toenemende vraag naar same day delivery. Als reactie hierop nam PostNL medio 2017 PS Nachtdistributie over, waardoor het in staat was om op elk moment van de dag pakketjes te bezorgen.

De overnamedrift van PostNL bleef niet beperkt tot TopPak en PS Nachtdistributie. Sinds 2015 heeft de logistieke speler meerdere pakketstapelaars overgenomen. In 2015 begon het met MyParcel. Met haar collectieve PostNL-contract hielp deze stapelaar kleinere webwinkeliers om goedkoper pakketten te versturen.

Na MyParcel volgen ook Shops United en CheapCargo

Hierna bleef het even stil, totdat PostNL eind 2017 maar liefst twee stapelaars inlijfde. Nadat het begin november Shops United overnam, kreeg het later die maand alle aandelen van CheapCargo in handen. Waar MyParcel voor de overname alle pakketten al via PostNL verzond, boden Shops United en CheapCargo ook andere verzendpartijen aan. Voor PostNL bleek dit geen probleem, aangezien beide partijen nog altijd opereren als multicarrier en ook DHL nog altijd aanbieden.

2017 naam PostNL Shops United en CheapCargo over, nadat het eerder al MyParcel kocht.

PostNL is niet alleen een overnamemachine, zo nu en dan wordt er ook op het bedrijf gejaagd. Eind 2016 liet het Belgische postbedrijf Bpost weten interesse te hebben in alle aandelen van PostNL, maar PostNL wees alle aanbiedingen af. Wel kreeg Bpost dat jaar honderd procent van de aandelen van DynaGroup in handen, het moederbedrijf van onder meer Dynalogic, waarmee het de concurrentie verder aangaat met PostNL.

Nieuw bezorgbeleid PostNL

Waar PostNL voorheen twee bezorgpogingen deed om een pakketje bij de consument af te leveren, houdt de pakketbezorger het sinds oktober 2019 bij één poging. Is de klant niet aanwezig, dan gaat het pakket direct naar een afhaalpunt. Uit ervaring weet het bedrijf dat als mensen de eerste keer niet thuis zijn, de kans gering is dat het de tweede keer wel lukt. Naar eigen zeggen wordt zo’n 95 procent van de pakketten bij de eerste bezorgpoging afgeleverd.

Sinds oktober 2019 levert PostNL pakketten bij een mislukte bezorgpoging af bij een afhaalpunt.

PostNL haalt retouren op

PostNL haalt retouren opEen andere nieuwe optie sinds 2019 is dat klanten die een pakket ontvangen meteen hun retouren kunnen meegeven aan de bezorger. Hierbij maakt PostNL geen onderscheid in de afzender. Wel is de dienst alleen gratis indien het pakket een retourlabel met antwoordnummer heeft. Is de consument niet in het bezit van zo’n label, dan kan hij dit via de website of de PostNL-app zelf uitprinten. Per keer mag de klant maximaal vijf pakketjes meegeven.

Melding als de bezorger bijna voor de deur staat

In september 2020 kwam PostNL met het nieuws dat het in 2021 meldingen gaat versturen naar de consument, als de pakketbezorger bijna aan de deur is. In eerste instantie wordt de functie getest in kleine groepen: bij bezorgingen op zondag en wanneer er levensmiddelen worden afgeleverd. Overigens moet worden opgemerkt dat de technologie erachter is gebaseerd op voorspellingen en niet op basis van gedeelde GPS-informatie.

Fulfilment en andere diensten voor de ecommerce

PostNL heeft afgelopen jaren verschillende diensten gelanceerd voor de ecommerce. Zo bood het in 2014 starters aan om zelfs een nieuwe webwinkel te beginnen. Dat was destijds een samenwerking met MyShop, waarna Lightspeed, CCV Shop en Magento volgden. Inmiddels is PostNL zich weer geheel op de logistiek gaan richten. Daarin biedt het naast de bezorging ook fulfilment en aanvullende diensten aan.