Prijs bepalen

De juiste prijs bepalen voor producten, is voor veel webwinkeliers een uitdaging. Een te hoge verkoopprijs kan kopers snel afschrikken. Anderzijds wil je ook niet te laag inzetten, met omzetverlies als gevolg. Hoe vind je de juiste prijsstrategie?

Nieuws over prijsbepaling

Onze laatste nieuwsberichten over het bepalen van prijzen voor producten zijn:

Manieren om de juiste prijs te bepalen

Op Ecommerce News volgen we nieuws, trends en ontwikkelingen rond de prijsbepaling. Er wordt vaak onderzoek gedaan naar prijselasticiteit, de prijsstrategie van grote spelers en de ontwikkelingen in de markt.

Veel webshops bepalen de prijs van een product aan de hand van een adviesprijs die ze vanuit een leverancier mee krijgen. Of ze verzinnen zelf een leuke productprijs. Maar de kans is groot dat je dan opeens veel duurder bent dan de concurrent, of dat je op sommige producten verlies maakt. Wat is dan een goede manier waarop jij de prijs kan bepalen? De volgende suggesties geven je misschien vast een eerste idee.

Bereken je kosten

kosten berekenen voor prijsEen bekende strategie om de prijs van je producten te bepalen is door te kijken naar de kosten die je maakt. Dit zijn in de eerste plaats kosten direct in relatie tot het product, zoals de inkoopprijs of productiekosten. Zelfgemaakte producten zijn in eerste instantie wat goedkoper maar vergeet daarbij je eigen uren niet door te rekenen.

Daarnaast zijn er vaste kosten die je als bedrijf maakt, zoals je webshop zelf of de huur van een opslag. Let ook op de kosten die je maakt om artikelen te verpakken en versturen. Uit deze gegevens kun je de kostprijs halen: de minimale prijs die je voor een artikel moet vragen om levensvatbaar te zijn.

Je kunt de prijs bepalen op basis van de kosten die je zelf maakt.

Bepaal je winstmarge

winstmarge van een productprijs bepalenAls webwinkelier wil je natuurlijk niet alleen de kosten eruit halen, het is ook de bedoeling dat je winst maakt op je producten. Veel verkopers houden een winstmarge aan van 2 tot 2,5 keer de kosten. Zo houdt je meer over na een verkoop en zou je tweemaal weer het verkochte artikel kunnen inkopen, bijvoorbeeld.

Wel is het belangrijk om na te gaan dat de verkoopprijs een reëel bedrag is. Als klanten niet bereid zijn dit te betalen, kom je niet van je producten af. Dit hangt natuurlijk ook af van je product. Een te laag geprijsd product kan de indruk wekken dat de kwaliteit te wensen overlaat. Houd dus rekening met de waarde die de klant er voor terugkrijgt. Wat de beste winstmarge is, hangt vaak af van je branche en van wat je concurrenten doen.

Monitor je concurrent

Doe een marktonderzoek en neem eens een kijkje bij andere webwinkels. Wat vragen zij voor hetzelfde of een vergelijkbaar product? Bieden zij dezelfde service, levertijd en kwaliteit? Houd hier naast de kostprijs en klantwaarde zeker ook rekening mee.

Je zult zien dat grote spelers hun prijzen structureel aanpassen. Dit is onderdeel van een weloverwogen prijsstrategie. Omdat je online gemakkelijk prijzen kunt vergelijken, kun je dit nauw in de gaten houden. Ga bijvoorbeeld net onder de prijs van je concurrent zitten. Je marge is dan iets kleiner, maar het aantal verkopen zal stijgen.

Grote webshops hanteren soms een actieve prijsstrategie.

Een prijswijziging betekent overigens lang niet altijd een prijsdaling. Het kan soms juist verstandig zijn om de prijs op te hogen. Bijvoorbeeld als je concurrent uitverkocht is van een gewild product. Op dat moment kun je de prijs verhogen en de marge op een artikel vergroten.

Korting en marketing

korting berekenen en marketingZorg ervoor dat je winstmarge groot genoeg is om af en toe ook een kortingsactie op te zetten. Korting is namelijk erg nuttig: het kan trouwe klanten belonen en nieuwe bezoekers aantrekken. De juiste kortingsactie kan net dat duwtje in de rug zijn om de bestelling af te ronden. Daardoor is het een goede omzetstuwer. Heb je onvoorzien te veel voorraad ingeslagen, of verkoopt een product minder dan gehoopt? Met korting kun je er nog wat aan verdienen.

Toch moet je opletten bij het bepalen van je korting. Op een verkeerd moment kan het zo’n actie je complete winstmarge laten verdampen. Daarnaast geven lagere prijzen lang niet altijd een betere conversie. Om die reden is het een beladen onderwerp in de ecommerce.

Kortingen voor abonnees en vaste klanten?

Bij veel webshops komt tachtig procent van de omzet uit twintig procent van de klanten. Die wil je houden en daar mag je best wat extra’s voor doen. Veel webwinkeliers belonen deze klanten met korting, maar is dat wel zo handig?

Trouwe klanten kiezen vaak duurdere producten uit je nieuwste collectie.

Deze klanten gaan vaak juist voor de duurdere producten uit je nieuwste collectie. Waarschijnlijk kopen ze het product ook wanneer ze hier geen korting op krijgen, wat jou meer winst oplevert.

Korting trekt nieuwe klanten aan

online klanten aantrekken met kortingHet is daarom soms voordeliger om juist korting te geven aan nieuwe klanten. Denk bijvoorbeeld aan gratis verzending of een kortingscode geven aan nieuwe klanten die een profiel aanmaken of zich aanmelden op een nieuwsbrief. Ook kun je via externe spelers zoals couponwebsites nieuwe bezoekers lokken naar je webshop.

Daarnaast zijn er momenten wanneer klanten écht kortingskoopjes verwachten. Denk aan de uitverkoop van seizoensproducten. Ook op specifieke kortingsdagen als Black Friday verwachten klanten betere prijzen dan normaal.

‘Op dagen als Black Friday verwachten consumenten dat webshops veel korting geven.’

Versterk je klantrelatie

Door korting op een slimme manier in te zetten kun je deze nieuwe klanten ook omzetten tot terugkerende klanten en de klantrelatie versterken. Vaak geven webwinkeliers een percentage korting op de volgende bestelling, of een kortingsactie op de verjaardag van de klant.

Verhoog de orderwaarde

orderwaarde verhogenKortingsacties kunnen er soms ook juist voor zorgen dat de orderwaarde stijgt. Als je weet wat klanten gemiddeld per order uitgeven, kun je dit naar boven afronden en hier korting op geven. Zo stimuleer je klanten hun bestedingsbedrag te verhogen. Met meer bestellingen van een hoger bedrag zal je omzet snel groeien.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over prijs en korting bepalen zijn:

Hoe bepaal je de productprijs?

Om je webshop levensvatbaar te maken moet je zorgen dat je jouw kosten uit je verkoopprijs haalt. Het liefst berekenen ondernemers daarnaast ook nog een winstmarge, zo hou je namelijk nog iets over na de verkoop.

Hoe bied je korting aan?

Vaak zijn kortingsacties verbonden aan een specifieke handeling met een beperkte geldigheidsduur. Veelal wordt korting uitgedrukt in een percentage, bedrag of gratis verzending. Zorg voor simpele voorwaarden die je helder communiceert, om van je kortingsactie een succes te maken.

Hoe kom je van overtollige voorraad af?

Kom van je overtollige voorraden af door deze in de uitverkoop te doen. Je levert wel een deel van het aankoopbedrag in, maar kan er alsnog een groot deel van verkopen. Bovendien maak je ruimte voor nieuwe voorraad van producten die wel in trek zijn.