Marktplaats

MarktplaatsBij ‘marktplaats’ denk je wellicht aan de bekende advertentiesite Marktplaats, maar Bol.com en Fonq zijn inmiddels ook marktplaatsen te noemen. In de ecommerce wordt onder marktplaats verstaan: een online platform waarop meerdere retailers hun producten verkopen.

Nieuws over marktplaatsen

Onze laatste nieuwsberichten over marktplaatsen zijn:

Marktplaats populair

Wie kijkt naar de ecommerce-ontwikkelingen van de laatste jaren, merkt dat marktplaatsen alsmaar populairder worden. Dat komt mede door de immense populariteit van grote, buitenlandse marktplaatsen als Amazon, eBay en Alibaba. Deze spelers zijn ook steeds prominenter aanwezig in ons land en het effect daarvan straalt af op binnenlandse ecommerce-bedrijven.

Marktplaatsen waren in 2019 zelfs goed voor 59 procent van alle omzet die werd gegenereerd bij crossborder ecommerce in Europa. In 2021 werd binnen Nederland zelfs meer dan de helft van alle online productaankopen gedaan via marktplaatsen en online platformen.

In 2021 werd meer dan de helft van online productaankopen via marktplaatsen gedaan.

Marktplaats.nl grondlegger in Nederland

In Nederland hebben we natuurlijk al sinds 1999 de bekende marktplaats Marktplaats.nl. Wat begon vanuit een schuurtje in Emmeloord is uitgegroeid tot een bedrijf dat in 2004 werd overgenomen door eBay en anno 2019 maandelijks meer dan 8 miljoen mensen via het platform ziet handelen. Marktplaats.nl kan gezien worden als de grondlegger van het fenomeen marktplaats in Nederland: een online platform waarop tal van handelaren hun producten verkopen aan consumenten.

Waar de deal voorheen vaak werd gesloten bij de verkoper thuis, is het aantal services de laatste jaren flink uitgebreid. Zo kunnen Marktplaats-gebruikers kun aankopen sinds juli 2023 laten thuisbezorgen door DHL. Kopers en verkopers konden al sinds eind 2022 gebruikmaken van de afhaalpunten van DHL, maar nu is hier dus de optie voor thuisbezorging aan toegevoegd. Met PostNL had Marktplaats al een samenwerking voor een bezorgservice.

Wil je internationaal groeien en zoek je hulp bij Europese verpakking- en btw-regels of advertentiecampagnes? Amazonsellers hielp al meer dan 400 webshops met crossborder ambities.

Markplaats als versterker

Marktplaatsen kennen een versterkend effect. Als een marktplaats eenmaal populair is onder consumenten, dan willen veel webwinkels de boot niet missen en graag ook aanwezig zijn op zo’n website. Hierdoor wordt de marktplaats nog populairder en automatisch nog gewilder bij nog meer retailers. Je hoort het ook vaak als het over Amazon gaat: retailers willen eigenlijk niet de goedgevulde kas van Amazon verder spekken, maar ze kúnnen eigenlijk niet anders dan zich aan te melden bij het platform.

Als een marktplaats populair is onder consumenten, dan willen webwinkels de boot niet missen.

Elk voordeel heb z’n nadeel

Een grote marktplaats zorgt bij aangesloten webwinkels nou eenmaal voor een boost in de online zichtbaarheid en boort opeens een heel grote doelgroep aan. Maar het aanmelden bij een marktplaats is niet altijd zonder risico. Eén van de grootste zorgen onder webwinkels is namelijk dat wanneer jij je aanmeldt bij een marktplaats, dat je dat platform alleen maar sterker maakt.

De marktplaats als jouw concurrent?

Elke retailer erbij zorgt weer voor meer aanbod en meer zichtbaarheid voor de marktplaats, die hierdoor nog populairder wordt in bijvoorbeeld de zoekmachines. Daarnaast moet je sterk op de prijs concurreren, want op hetzelfde platform zitten ook je concurrenten één muisklik van je vandaan. En verder geef je een marktplaats allerlei waardevolle data; het platform weet bijvoorbeeld welke van jouw producten hartstikke populair zijn en het kan ervoor kiezen om die producten zélf ook aan te gaan bieden. Dit is bijvoorbeeld één van de meest gehoorde klachten over Amazon.

Als verkoper geef je een marktplaats allerlei waardevolle data.