Webshop-financiering nodig? Investeerders genoeg!

Als je hard wilt groeien, of zelfs vandaag nog moet beginnen met je internetonderneming, moet je van goeden huize komen. Je wordt niet zomaar meer gevonden en qua assortiment of uitstraling van je webwinkel is het steeds lastiger om je nog goed te onderscheiden. En dus moet er vooraf soms fors geïnvesteerd worden. Gelukkig blijken er investeerders in overvloed te zijn!

Dat een webwinkel veel geld kost weten de meeste ondernemers nu wel. Met alleen die paar tientjes aan software in de maand en de nodige inkoop-, opslag- en verzendkosten ben je er nog niet. Zelfs de betere starters van vandaag de dag hebben soms letterlijk al tienduizenden euro’s bij de start geïnvesteerd en dan houden ze in veel gevallen ook nog rekening mee dat de onderneming de eerste twee jaar wel eens verliesgevend zou kunnen zijn. Natuurlijk start je met je eigen spaargeld maar alles bij elkaar opgeteld schud je het als starter ook niet zomaar uit je mouw en bij de bank is een zakelijk krediet er afgelopen jaren ook niet makkelijker op geworden. Zeker niet bij bedrijven die weinig onderpand of andere zekerheden kunnen bieden.

Qredits: Een banklening via een nonprofit-stichting
Gelukkig zijn er veel mensen die wél in een nieuwe generatie internetbedrijven geloven. Om te beginnen bieden banken zelf een alternatief met Qredits. Dit is een onafhankelijke stichting maar het wordt sterk gesteund door overheid en enkele grote financiële instellingen. Ze bieden leningen tot een kwart miljoen euro waarbij je vooral een geloofwaardig ondernemingsplan moet kunnen bieden. Het onderpand is, in vergelijking tot bij de bank, dus van minder belang. Wel kijkt deze speler ook naar sociale aspecten en als je dus een maatschappelijk doel nastreeft is de kans op financiering groter. Dat mag heel groot als in de zin van het creëren van wereldvrede, maar als je zelf in de ww bent beland en door die ervaring jezelf een doel hebt gesteld om met de eerste twee werknemers van je organisatie vooral kansarmen in dienst te nemen, is dat zeker ook al een stap die Qredits waarschijnlijk sterk kan waarderen.

Crowdfunding: Geld van het publiek
Liever geen banklening en naast een financiering gelijk testen hoe er in de praktijk over je wordt gedacht? Als je echt een goede reden hebt om geld aan te trekken kun je anno 2015 echt overal terecht. Zo publiceert Tech.eu dat de Europese markt van alternatieve financieringen afgelopen jaar al is gegroeid naar 3 miljard en dit jaar wel eens de zeven miljard zou kunnen aantikken. Met name crowdfunding is een hit en gaat dit jaar zeker verder groeien. Met crowdfunding haal je niet alleen kapitaal op, maar werk je gelijk aan je naamsbekendheid, productontwikkeling en haal je heel veel kennis uit de markt op!

Daarnaast zijn er natuurlijk investeerders in alle soorten en maten. In ons land bestaat deze markt vooral uit business angels. Rijkere – vaak voormalige ondernemers of bestuurders – die graag privégeld investeren in bedrijven, soms zelf en soms via private equity-bedrijfjes. Via zogenaamde investeringsmaatschappijen kun je tussenpersonen vinden die tussen jullie kunnen schakelen. Naast private equity kun je via Google alternatieven vinden door op zoek te gaan naar venture capital-organisaties.

Geld lenen en je verhaal toetsen!
Liever geld van een partij die jouw ondernemingsplan ook écht op waarde kan schatten? Dan kan het helpen als je een investeerder zoekt die zelf het klappen van de ecommerce-zweep kent. Die is misschien lastiger te overtuigen, maar daarna weet je wel zeker dat je verhaal door een praktijkman wordt getoetst! Zo zal vandaag de dag een investeerder als Axivate een slechte naam hebben in de ecommercebranche want Bulls & Birds, Jeans Online en Label54 gingen net als webwarenhuis Neckermann failliet onder hun paraplu. Niet het beste signaal natuurlijk en de investeerder zal dus nog voorzichtiger zijn met waar ze op inzetten. Als je hen weet te overtuigen met je pitch en plan, kun je er vanuit gaan dat je wat goeds in handen hebt!

De investeerders van Wehkamp, Otto of Zalando
Zoek je het een stap groter? In de ecommerce is RFS Holding natuurlijk bekend. Het investeerde eerst in Wehkamp, maar vervolgens ook in de voorheen zelfstandige ondernemingen Create2Fit en FonQ. Beide zijn onder de paraplu van RFS enorm gegroeid en naar eigen zeggen sterk winstgevend geworden. Daarnaast kun je natuurlijk gewoon bedrijven benaderen die bij je merk passen. Vergelijkbaar met de investering van Ahold, om van Bol.com de grootste te maken.

Zijn grote Nederlandse ecommerce-investeerders niet uitdagend genoeg? Afgelopen week vertelde het Duitse Otto dat het veel geld overheeft voor nieuwe startups, ook in Nederland. Met een investering van Otto heb je niet alleen snel veel geld maar als zij het je lenen heb je waarschijnlijk ook een geloofwaardig verhaal moeten vertellen aan een partij die zelf miljarden euro’s omzet in de Europese ecommerce.

Met Zalando en Home24 concurreert de Duitse investeringsmaatschappij Rocket Internet sterk met de hierboven genoemde Otto Group maar op het gebied van venture capital komt deze dus ook op haar eigen markt dichter bij de speler in de buurt. En jawel, ook Rocket Internet is binnenkort als mkb-investeerder in ons land actief. Het door hen opgerichte Spotcap biedt het MKB zakelijke kredieten tot maximaal honderdduizend euro. Voor bedragen daarboven kun je natuurlijk simpelweg bij Rocket zelf aankloppen.

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten