Prestashop

Prestashop ervaringen
PrestaShop is een e-commerce platform. Met de opensource-software bouwen webwinkeliers een eigen website. Ontdek hier het laatste nieuws, ervaringen en mogelijkheden.

Nieuws over Prestashop

Onze laatste nieuwsberichten over Prestashop zijn:

Ontstaan

PrestaShop biedt een opensource-oplossing en is zodoende te vergelijken met aanbieders als Magento. Het bedrijf is opgericht in 2007 en heeft een Franse achtergrond.

PrestaShop is te vergelijken met aanbieders als Magento.

In Nederland is PrestaShop nog niet heel bekend, maar de organisatie claimt dat het wereldwijd ruim 300.000 gebruikers heeft. Naar eigen zeggen genereerden de websites in 2019 meer dan 17 miljard euro aan omzet.

Gratis software?

De webwinkelsoftware is gratis te downloaden van de site. Vervolgens kun je diverse templates, modules en thema’s downloaden. Ook heb je de keuze uit een paar honderd add-ons, waarmee je je webwinkel naar wens kunt aanpassen. Deze zijn soms gratis, maar je vindt voornamelijk betaalde varianten.

Met een paar honderd add-ons pas je je webwinkel naar wens aan.

Ontwikkelaars van de add-ons kunnen deze modules gratis delen of verkopen via de marktplaats. Kiezen ze voor het laatste, dan gaat dertig procent van de opbrengsten naar Prestashop. Daarnaast heeft het bedrijf strategische samenwerkingen met bedrijven als PayPal die betalen om functies voor hun producten in de basissoftware gebouwd te krijgen.

Ondersteuning

Omdat het opensource is, kun je bij PrestaShop zelf met de broncode aan de slag. Al is de kans aanzienlijk dat je er iemand voor zou moeten inhuren. En in tegenstelling tot SaaS-oplossingen (Software as a Service), heb je bij PrestaShop geen officieel ondersteuningskanaal. Wel is er een grote community (gebruikersgroep) die vaak al jarenlang ervaring heeft en waar vragen kunnen worden gesteld. Ook ben je zelf verantwoordelijk voor de hosting en het updaten van je site.

Ervaringen met Prestashop

De software wordt, mede door de geringe instapkosten, vooral gebruikt door kleine en middelgrote webwinkeliers. En heb je wat meer te besteden, dan zijn er veel extensies waarmee je je webwinkel kunt uitbreiden. Ook de actieve community wordt ervaren als een pluspunt.

De software past vooral goed bij kleine en middelgrote webwinkels.

Toch legt PrestaShop het in Nederland af tegen lokale aanbieders van webwinkelsoftware, en qua opensource-oplossing tegen Magento, die meer plug-ins en modules heeft en zodoende over meer mogelijkheden beschikt.