Creditcards prima betaalwijze online

Creditcards prima betaalwijze onlineHoe blij moet je als webwinkelier, of consument eigenlijk zijn met een creditcard-betaling? Hierover spraken wij Joos Lambrechtsen, zelf webwinkelier en daarnaast voorzitter van de commissie betalingsverkeer, veiligheid en distributie bij Thuiswinkel.org.

Creditcards waren een van de eerste betaalmethoden op internet. Met name in Amerika erg populair, maar ook in Europa, en zelfs Nederland, worden creditcards dagelijks gebruikt voor online aankopen. Creditcards hebben namelijk meerdere voordelen. Om te beginnen dat het bedrag later bij jou wordt afgeschreven en je dus het bedrag niet op het moment van aankoop op je rekening hoeft te hebben. Daarnaast is het een internationale betalingsvorm en dus ideaal voor cross border aankopen.

Fraude en creditcards
Creditcards hebben van oudsher ook iets engs. Regelmatig hoor je verhalen over fraude met creditcards. Spammers proberen via dubieuze links of bijlagen in e-mailtjes jouw gegevens te ontfutselen en op het internet zouden verschillende dubieuze webwinkels bestaan waar je beter niet jouw creditcard-gegevens achter kunt laten. Mede om die reden waren wijzelf recent nog redelijk kritisch op een webwinkel die een uitgestelde creditcard-betaling als enige achteraf-betaalmethode aanbiedt, en daarmee zelfs door de keuring van Thuiswinkel.org komt.

“Toch is het idee van een uitgestelde creditcard-betaling niet zo gek,” vertelt Joos Lambrechtsen, zelf eigenaar van Herensokken.nl, maar daarnaast ook voorzitter van de commissie betalingsverkeer, veiligheid en distributie bij Thuiswinkel.org. Hij praat dan op persoonlijke titel maar begrijpt goed waarom de belangenvereniging dit, onder bepaalde voorwaarden, als achteraf-methode accepteert.

Creditcard zeer veilig betaalmiddel
“Creditcards waren in het verleden online een flink punt van aandacht, maar momenteel worden deze ook binnen de Werkgroep Fraude en Veiligheid als een relatief veilige vorm van online betalen gezien. Er zijn de laatste tijd zeer weinig klachten over de veiligheid rond creditcards als betaalmethode. Natuurlijk zijn er geen garanties op veiligheid, maar als je iets wilt kopen bij een webwinkel die je niet kent is een creditcard voor de consument een zeer veilig betaalmiddel.”

“Online betalingen met creditcards zijn tegenwoordig veiliger geworden, om verschillende redenen. Om te beginnen is de verificatie flink uitgebreid. In Nederland heb je voor een online betaling met je creditcard bij de meeste banken gewoon je kaartlezer nodig. De 3D-securelaag is de afgelopen periode flink aangescherpt. Niet alle online retailers werken hieraan mee, want met name in het zakelijke segment kan het vragen om deze check een stukje conversie kosten, maar over het algemeen zul je dit wel bij de meeste webwinkels zien.”

Daarnaast maakten mensen zich in het verleden misschien nog redelijk druk om lekken bij webwinkels, maar dat is op het gebied van creditcards helemaal niet nodig. “Webwinkels maken gebruik van Payment Service Providers (PSP’s) en dus ontvangt de webwinkelier helemaal geen creditcard-gegevens.”

Betalen met creditcard als achteraf-betaalmethode
Het innen van een creditcard-betaling bestaat uit twee delen: het eerste is het vragen van goedkeuring op het moment dat de klant online is, het tweede is het belasten van de rekening van de klant met de toegezegde betaling. Daar mogen weken tussen zitten. Hierdoor is het mogelijk om creditcards als achteraf-betaalmethode in te zetten, want je kunt hier zo instellen dat een betaling niet direct, maar bijvoorbeeld pas na twee weken wordt gedaan. Op die manier kun jij ervoor zorgen dat de betaling geïnd wordt na levering, en is er dus sprake van achteraf-betalen.
    
“Een aankoop bij een webwinkel met je creditcard is redelijk veilig want de PSP’s moeten aan zodanige strenge regelgeving voldoen, dat de kans dat hier kaartgegevens lekken relatief klein is. Dit is wereldwijd het geval en als je dus bij een buitenlandse webwinkel iets zou kopen hoef je niet direct bang te zijn dat die webwinkel in de toekomst jouw creditcardgegevens lekt. Niet groter dan bij winkels in de binnenstad bijvoorbeeld.”

Gaat het uiteindelijk toch mis, hoe klein die kans ook is? Heeft de consument toch ergens zijn gegevens achtergelaten maar bleek dat niet op orde en wordt buiten zijn weten om z’n rekening geplunderd? Dan wordt hij door de uitgever van de creditcard gevrijwaard van die schade. De klant krijgt z’n geld dus terug. Dat kan via de creditcardmaatschappij maar als de klant zijn creditcard via een Nederlandse bank heeft verkregen, kan hij ook daar zijn probleem neerleggen.

“Ook voor webwinkeliers zijn creditcards eigenlijk best prettig. Het maakt mij niet zoveel meer uit of een consument nu betaalt met iDeal of met een creditcard. Het liefste zou ik zien dat online betalen hetzelfde kost als bijvoorbeeld een PIN-transactie, maar iDeal en creditcards zijn in ieder geval nog enigszins betaalbaar, terwijl een andere achteraf-betaalmethode, of een betalingsvorm als PayPal, mij het dubbele kost.”

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten