Thuiswinkel.org

Thuiswinkel.org
Thuiswinkel.org is opgericht in 2001 en heeft als doel het verbeteren van de positie van de (online) retail en het veiliger maken van online winkelen voor consumenten. Vooral veel grotere webwinkels zijn aangesloten bij Thuiswinkel.org en maken gebruik van haar Thuiswinkel Waarborg-keurmerk. Naar eigen zeggen heeft de partij een achterban van ruim tweeduizendĀ webwinkels, die gezamenlijk zo’n zeventig procent van de online consumentenbestedingen voor hun rekening nemen.

Belangenvereniging

Thuiswinkel.org biedt meer dan alleen een keurmerk. Zelf omschrijven ze zich liever als een belangenvereniging. Zo droeg de vereniging onder meer bij aan de totstandkoming van iDeal en lobbyt het op Europees niveau over zaken als de ecommerce-wetgeving en consumentenrecht. Verder brengt de partij in de Thuiswinkel Markt Monitor elk kwartaal branchecijfers naar buiten. Ook organiseert het jaarlijks de grootste award-uitreiking voor webwinkeliers.

Lid worden

Je kunt niet zomaar lid worden van Thuiswinkel.org. Het lidmaatschap wordt pas toegekend nadat je door de screening bent gekomen, die bestaat uit een juridische check, een financiƫle monitoring en een veiligheidsscan. Hierna vindt elk jaar een hercertificering plaats.

Betrouwbaarheid

Volgens de Consumentenbond mogen consumenten er in principe van uitgaan dat de aangesloten webwinkels betrouwbaar zijn, al geeft Thuiswinkel.org zelf op haar website al aan dat het een momentopname is. De ecommerce wordt grotendeels beoordeeld via reviews, toch is het goed om te weten dat resultaten uit het verleden geen garantie zijn voor het heden.

Zo kan het in de praktijk voorkomen dat een webwinkel het keurmerk van Thuiswinkel.org op de site toont wanneer het bijvoorbeeld op het randje van een faillissement staat. Ondanks de naam van haar keurmerk heeft Thuiswinkel geen waarborgfonds die je kan helpen wanneer zo’n situatie zich voordoet.

Toch kun je het Thuiswinkel Waarborg-keurmerk zeker meenemen in je oordeel rond de betrouwbaarheid. Zelf heeft het als organisatie ook een goede naam. In 2014 won het zelfs de Mans Lejeune Award, als beste branchevereniging van Nederland. Volgens de jury heeft de ecommerce-belangenbehartiger zich onderscheiden door sector overschrijdend denken ten aanzien van de rol van verenigingen als horizontale branche-netwerken in plaats van enkelvoudige, verticale brancheorganisaties.

Kosten lidmaatschap Thuiswinkel.org

Als webwinkelier is het fijn om een organisatie achter je te hebben die zich bezighoudt met jouw belangen, maar het is wel een partij met een prijskaartje. Wat die is, is afhankelijk van je eigen omzet en alhoewel deze start op enkele honderden euro’s tot vele duizenden euro’s oplopen. In 2016 bestond de contributie uit drie onderdelen. Voor de inschrijving betaal je 75 euro en de certificeringskosten bedragen 390 euro. Daarnaast betaal je een jaarlijkse contributie op basis van je online omzet in het afgelopen jaar, met een minimum van 150 euro. Als je via een Kvk-uittreksel kunt aantonen dat jouw onderneming korter dan twee jaar bestaat, kun je een beroep doen op een starterskorting van 150 euro.