Fraude

Online fraudeDe kans dat online fraude ooit wordt uitgeroeid, is klein. Toch zijn er een aantal aspecten waar je als webwinkelier op kunt letten om de schade zo veel mogelijk te beperken. Op deze pagina schrijven we regelmatig over initiatieven die fraude moeten tegengaan, over grote fraudezaken en over onderzoeken die aantonen hoe groot de impact nu daadwerkelijk is.

Nieuws over fraude

Onze laatste nieuwsberichten over fraude zijn:

Veelvoorkomende fraude-vormen

In de ecommerce gaat het vaak over webwinkels die de wet overtreden maar ‘klanten’ kunnen er ook wat van! Die bestellen producten op rekening en betalen niet of beweren simpelweg dat ze de producten nooit hebben ontvangen. Soms bestellen klanten meerdere producten om het minimale bestelbedrag voor een gratis verzending te bereiken. Daarna retourneren ze de meeste producten gratis.

Fraude binnen de ecommerce-branche is steeds beter te voorkomen.

Ook misbruik van gestolen creditcards of cadeaubonnen, het leveren van producten op adressen van mensen die op vakantie zijn, zijn veelvoorkomende vormen van fraude binnen de ecommerce-branche. Ondanks dat deze problemen steeds beter te voorkomen zijn met goede postcode-, klant- en kredietchecks is het nooit helemaal te elimineren.

De universiteit van Antwerpen deed in 2022 onderzoek naar fraude in ecommerce. Uit het onderzoek bleek dat webshops en pakketbedrijven duidelijke protocollen en afspraken moeten maken over het tekenen van leveringen, zodat er meer duidelijkheid is over de status van een bestelling. Daarnaast kunnen webwinkels een koppeling maken tussen het minimale leverings- en retourbedrag, om misbruik van gratis retourneren te voorkomen.

Online fraude hoort erbij?

De vraag is of je online fraude als webwinkelier koste wat kost moet willen voorkomen. De kans dat je met fraudevoorkomende processen eerlijke kopers wegjaagt, is immers ook aanzienlijk. Steeds meer webwinkeliers en fulfilmentpartijen proberen daarom, naast of in plaats van de traditionelere manieren, op klantvriendelijke wijze online fraude tegen te gaan. Ze maken bijvoorbeeld foto’s van de bestelling voordat de order de deur uitgaat, zodat ze hiermee het bewijs hebben wat zich in de verpakking bevindt.